Mumiile agățate de stânci fascinează și oripilează în egală măsură. După ce sunt ”copți”, afumați și deshidratați, morții au voie să privească satul în care au trăit o viață | GALERIE FOTO

Mumiile agățate de stânci fascinează și oripilează în egală măsură. După ce sunt ”copți”, afumați și deshidratați, morții au voie să privească satul în care au trăit o viață | GALERIE FOTO

Mumiile sunt frecvent asociate cu Egiptul antic, dar multe alte civilizații, de pe întreg curprinsul lumii, practică mumificarea. Tribul Anga, din Papua Noua Guinee, de exemplu, a reușit să stârnească interesul cercetătorilor grație unui ritual cu totul ieșit din comun.

Mumiile acestui trib nu sunt înfășurate în bandaje și depuse în morminte, ci sunt lăsat sub cerul liber, agățate de niște stânci, cel mai adesea ca să poată ”privi” veșnic satul în care au trăit. Tehnica de mumificare tribului este, de asemenea, complet diferit de cea tradițională care presupun eliminarea lichidelor din trupul neînsuflețit pentru că apa accelerează descompunerea iar un corp intra în putrefacție nu mai poate fi mumificat.

Vechii egipteni realizau acest lucru acoperind cadavrele cu sare și combinații de mirodenii cu proprietăți ridicate de uscare. Anga-nezii recurg la o metodă mai rapidă – încălzesc trupurile morților deasupra unui foc. Se execută apoi crestături în zona genunchilor, coate, încheieturi etc iar cu ajutori unor tuburi de bambus se golește conținutul somactului. Corpurile sunt apoi afumate vreme de o lună până ce toate fluidele au fost eliminate din organism grație crestăturilor și tuburilor de bambus. După afumare și uscare, trupurile neînsuflețite sunt acoperite cu un oxid de fier pentru a le proteja de vietățile necrofage. Și chiar în condițiile climatice din Papua Noua Guniee, unde temperaturile ridicate accelerează descompunerea, metoda aceasta de mumificare funcționază fără cusur.

 

Ne puteți urmări și pe Google News