Mutare incredibilă Hexi Pharma pentru a se proteja. Compania lui Dan Condea a depus cerere de intrare în INSOLVENŢĂ

Mutare incredibilă Hexi Pharma pentru a se proteja. Compania lui Dan Condea a depus cerere de intrare în INSOLVENŢĂ

Hexi Pharma, compania aflată în centrul scandalul dezinfectanţilor diluaţi din sute de spitale, a depus pe 10 mai la Tribunalul București o cerere de intrare în insolvență.

Dacă  vor accepta cererea depusă de controversata firmă producătoare şi distribuitoare antiseptice şi dezinfectanţi,  judecătorii vor trebui să desemneze un administrator judiciar care să supravegheze activitatea societății.

Teoretic, insolvenţa reprezintă lipsa fondurilor financiare pentru achitarea datoriilor de ordin comercial şi fiscal ale societăţii. Insolvenţă presupune insuficienţă banilor debitorului pentru acoperirea datoriilor exigibile. Dacă după 30 de zile de la dată scadenţă, debitorul nu şi-a achitat datoria faţă de unul sau mai mulţi creditori atunci va intră în stare de insolvenţă. În aceeaşi zi în care firma depunea cererea de intrare în insolvenţă, patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, ajungea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde fusese citat de procurori pentru a da declaraţii în dosarul în care se fac investigaţii în cazul dezinfectanţilor diluaţi din spitale.

Rezultatele testelor de concentraţie pentru dezinfectanţii Hexi Pharma ar trebuie să fie gata în cursul zilei de astăzi. Analizele sunt făcute la Icechim, singurul institut specializat în astfel de teste din ţară, dar care nu este acreditat. Anunţul a fost făcut în marţi seară de premierul Dacian Cioloş, care asigură şi interimatul la Ministerul Sănătăţii, după demisia lui Patriciu Achimaş-Cadariu.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Sper eu ca începând de mâine să avem primele rezultate la ICECHIM pe testele de concentrație care au fost făcute pe probele prelevate de la Hexi Pharma, urmând ca în zilele următoare să se preleveze probele și să se facă testele și de la celelalte firme producătoare care livrează produse în România. O să le facem proporțional și cu cota de piață, ca să avem reprezentare cât mai bună a prezenței acestor produse în spitale. Obiectivul este să ne asigurăm că produsele care se folosesc pentru dezinfecție în spitale sunt la calitatea scontată și își fac treaba", a afirmat premierul în urma unei întâlniri cu secretarii de stat din cadrul Ministerul Sănătății.

Dacian Cioloș, care a preluat funcția de ministru interimar al Sănătății după demisia lui Patriciu Achimaș-Cadariu, a spus că vor fi continuate testele de sanitație din spitale.

"Pe de altă parte am convenit să continuăm și testele de sanitație în spitale, mai ales în spitale și în secțiile cele mai expuse riscurilor de infecție, teste încrucișate. S-a făcut deja teste de sanitație în toate spitalele, după cum știți, cu anumite rezultate, în urma cărora acum noi facem și aceste teste de concentrație, dar am hotărât să reluăm aceste teste de sanitație încrucișate — de la un județ la altul, dar concentrate în prima fază pe spitalele sau secțiile cu risc de infecție cel mai mare", a explicat prim-ministrul.

Întrebat ce măsuri va lua dacă testele vor arăta că dezinfectanții sunt diluați, premierul a afirmat că Procuratura își face "treaba".