Muzeul Literaturii se mută provizoriu în Casa Scânteii și rămâne închis

Muzeul Literaturii se mută provizoriu în Casa Scânteii și rămâne închis

Directorul instituției speră la un nou sediu abia anul viitor. El dă asigurări că patrimoniul nu va suferi.

După câteva luni de frământări, cu apeluri și mitinguri de protest, patrimoniul Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) părăsește, astăzi, Casa Scarlat Kretzulescu, imobilul retrocedat din Bulevardul Daciace i-a fost gazdă din 1967, și se mută temporar în Casa Presei. Începând cu 15 august 2014, MNLR are un nou sediu administrativ, dar nu va fi deschis pentru vizitare. „Patrimoniul încă nu l-am mutat. Vineri, sâmbătă și duminică vom aduce fondul de carte”, spune directorul instituției, Ioan Cristescu. Acesta a adăugat că spaţiul oferit la etajul 2 al clădirii permite conservarea, păstrarea, securizarea și inventarierea patrimoniului. „Până anul viitor avem destul de muncă, pentru că trebuie făcut un inventar exact. Specialiștii în restaurare și conservare vor avea mult de muncă”. Fondul MNLR cuprinde 300.000 de manuscrise şi fotografii, o pinacotecă cu câteva sute de lucrări de artă plastică, carte rară şi veche și mobilier antic.

Nostalgie și revoltă

„Nu este o stare fericită de spirit printre salariați. Majoritatea sunt aici de ani buni. Este o tristețe, o nostalgie și o revoltă în aceeași timp”, recunoaște directorul Ioan Cristescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Închis pentru inventar

Deși directorul muzeului speră într-o mutare cât mai rapidă din Casa Presei, el spune că aceasta nu se poate petrece mai devreme de un an. „Nu cred că există șanse ca MNLR să fie redeschis mai repede de un an, deoarece fondurile pentru achiziționarea sau închirierea unui nou sediu vor fi prinse în bugetul din 2015. La deschidere va fi nevoie și de amenajări. De exemplu, mobilierul de expunere trebuie adaptat unei noi arhitecturi. Vom colabora cu designeri și arhitecți ca să reușim să dăm publicului un muzeu al Secolului XXI”, a spus Cristescu. El a explicat că mutarea fondului de carte a necesitat cheltuieli importante. „Ambalajele sunt conform reglemetărilor muzeale. O mutare este costisitoare, dar în cazul MNLR trebuie luat în considerare nu numai transportul, ci și conservarea cărților. Vom păstra ambalajele pentru o folosire ulterioară. După ce ne-am sfătuit cu conservatori și experți, cărțile au fost izolate din punctul de vedere al umidității. Am reușit , cred, să punem lucrurile într-o ordine firească”, a adăugat Cristescu.