Muzeul Satului, cel mai VIZITAT dintre muzee

Muzeul Satului, cel mai VIZITAT dintre muzee

Directorul general al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Paula Popoiu, a afirmat astăzi, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce rămâne cel mai vizitat muzeu din România - 346.718 de vizitatori în 2014.

În conferinţa de presă s-a trecut în revistă activitatea muzeului din anul care se încheie. Cele mai multe dintre acţiunile instituţiei au fost expoziţiile, la care au venit în special elevi şi studenţi, atelierele pentru copii şi festivalurile. „În 2014 au trecut pragul Muzeului Satului 346.718 vizitatori, printre activităţile cu număr mare de vizitatori numărându-se «Şcoala Altfel», cu 12.000 de oaspeţi, şi «Ziua internaţională a păsărilor», cu 8.333 de vizitatori într-o zi, «După-amiaza muzeului», cu 8.000 de vizitatori, «Festivalul Culturii Indiene», cu 6.989 de vizitatori în două zile, «Târgul de Sfântă Mărie», cu 4.000 de vizitatori în două zile”, a spus Paula Popoiu, care îşi propune ca în 2015 instituţia să atingă 400.000 de vizitatori.

Înfiinţat în 1936, Muzeul Satului a fost unul dintre primele muzee etnografice în aer liber din România şi din lume. În anii '30, în Europa existau două astfel de muzee: muzeul Skansen, înfiinţat la Stockholm în 1891, şi muzeul Bigdo din Lillehamer, Norvegia. În România, profesorul Romulus Vuia înfiinţase la Cluj Muzeul Etnografic al Transilvaniei (1929).

Printre cele mai vechi exponate care pot fi văzute în muzeu se numără o gospodărie de la 1775 din Berbeşti, judeţul Maramureş, una de la 1800 din judeţul Hunedoara şi o biserică din lemn de brad de la 1722 din Dragomireşti, judeţul Maramureş.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dincolo de patrimoniu, galeria de artă populară contemporană a muzeului reuneşte în expoziţia permanentă cu vânzare obiecte realizate de ţărani anonimi, meşteri populari: ceramică, textile, icoane pe lemn şi sticlă, obiecte de lemn, jucării şi mobilier.

În anul 2008, muzeul a intrat în posesia a trei hectare de teren, destinate amenajării de construcţii tradiţionale specifice principalelor minorităţi din România. Proiectele de dezvoltare privesc, pe de o parte, amenajarea sectorului nou al muzeului, respectiv a unui teren de 2,85 hectare, cuprins între Palatul Elisabeta şi Arcul de Triumf.