Editura Evenimentul si Capital

UPDATE. Adrian Năstase a fost eliberat azi, după 226 zile de închisoare. ”Am primit oferte de la societăți multinaționale și de la un guvern străin”. Primele imagini cu fostul premier în libertate. PLUS reacția lui Victor Ponta | FOTO

14-08/unnamed_34-465x390
Autor: | | 428 Comentarii | 9632 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Judecătorii Tribunalului Ilfov au decis ca fostul premier Adrian Năstase să fie eliberat condiționat. Sentinţa este definitivă. Judecătoarea care a luat decizia a fost Mihaela Raluca Andras. Năstase nu va putea ocupa o funcție publică 5 ani de zile. Aceasta este pedeapsa complementară decisă de judecătorii de la instanța supremă.

Adrian Năstase susține o conferință de presă la ieșirea din penitenciar.

  • Mă bucur să vă salut, așa cum vedeți, am rămas același. Încercările din ultimii ani cred că mai curând m-au întărit. Am nevoie de ceva timp ca să-mi lămuresc prootectele pentru viitor. Vreau să stau cu familia mea. Am diverse idei extravagante.
  • Cred că în ultimii 10 ani ați dus-o bine fără mine, în ultimii 2 ani și mai bine. Statul român are în prezent două puteri, nu are legislativul. Este nevoei de un Parlament solid, ar fi nevoie fără îndoială o schimbare a legii electorale, să se revină la alegerile pe listă pentru ca Parlamentul să se profesionalizeze
  • Din când în când e nevoie de o lege a amnistiei fiscale, dar și de o lege a grațierii, realizată într-un mod inteligent, o astfel de decizia er fi absolut necesară.
  • Am primit oferte de la societăți multinaționale și de la un guvern străin
  • Eu reprezint o țintă care trebuie urmărită pe tot terenul. Nu mai sunt un om politic, dar rămâne în mod evident o anumită dorință, o nemulțumire pe care am simțit-o și azi la Tribunalul Ilfov. Eu vreau ca cei care m-au văzut un adversar politic să-și găsească alte ținte

UPDATE 17.10 Instanța a aprobat eliberarea condiționată a lui Adrian Năstase. După decizia Tribunalului urmează procedurile de eliberare și întocmirea actelor de ieşire din penitenciar.

Premierul Victor Ponta a postat un mesaj pe contul său de Facebook la doar câteva minute de la anunțul eliberării din închisoare. "Mă bucur fff mult că Adrian Năstase va fi în seara aceasta alături de familia sa!", a scris Victor Ponta.

 

12.28 Instanța a rămas în pronunțare. Procesul s-a terminat.

Ultimul cuvânt al lui Năstase. ”Când am citit motivele contestației am obervat că între penitenciar și DNA există un conflict juridic. Unii m-au monitorizat în ultimii ani, alții doar citesc de pe blogul meu. Eu nu înțeleg de ce DNA trebuie să participe și la ședința de eliberare conditionată. Nu discutăm despre ce am făcut eu în copilărie, ci de conduita mea în pușcărie, care e catalogată drept impecabilă de către comisie. Eu am participat la prelegeri și în calitate de cursant. Mi-am executat pedeapsa, respectand legea. Bănuiesc ca DNA ar vrea ca eu să nu mai zic nimic, să nu mai critic. Încerc, dar nu pot. Am prezentat argumentele mele. Îl asigur pe domnul procuror că nu mă voi înscrie la prezidențiale, deci nu e riscul să repet faptele din Trofeul Calității. Viața mea a fost puternic marcată de acțiunile DNA voi respecta legea, mi-am executat pedeapsa, respingeți contestația!”.

12.12 Adrian Năstase: ”Eu am putut citi ce e pe acele documente. probabil că am privirea mai bună decât a procurorului. Dacă DNA vrea ca eu să nu mă mai exprim pe blog, va trebui să-l reglementeze cumva”. Judecătoarea a respins cererea procurorului de emitere a unui nou raport psihologic.

12.10 Avocat: ”Adrian Năstase are trei lucrări publicate, lucrează la a patra. Toate susținerile procurorului sunt contrazise de actele de la dosar. Adrian Năastase nu a fost niciodată sancționat. E abuziv să spui că neacceptarea sentinței înseamnă că Adrian Năstase nu poate fi eliberat”.

11.40 Năstase: "Procurorul are o privire care mă vrea în continuare după gratii. Înțeleg grija DNA pentru viitorul meu”. Procurorul DNA a venit în fața judecătoarei cu o serie de înscrisuri postate pe blogul fostului premier prin care acesta se dă victimă politică.  DNA susține că ”Năstase nu a învățat nimic din experiența din spatele gratiilor. Nu a înțeles ideea de justiție. Nu a conștientizat încă fapta pe care a comis-o, lucru care reiese din atitudinea sa”. Procurorul a mai precizat că cel condamnat îndeplinește condiția fracției și a bunului comportament, dar nu a dat dovezi temeinice de îndreptare. De la dosar lipsește raportul psihologic al condamnatului, actele depuse de avocați sunt ilizibile. Au cuvântul avocații lui Năstase.

11.17 Fostul premier a coborât din dubă. El a fost singur în mașină. În costum și fără cătușe, Năstase a rostit o singură frază : ”Sper să vorbim diseară”. Alți 17 deținuți de la Penitenciarul Jilava cer astăzi eliberarea din arest.

11.15 Codrin Ștefănescu a dorit să ajungă cât mai aproape de duba penitenciarului pentru a fi remarcat de fostul premier. Deoarece nu poate trece de gardul jandarmilor, a susținut că are nevoie la toaletă, pentru a ajunge în spatele clădirii tribunalului. Nici această strategie nu a fost de folos pentru Ștefănescu.

10.50 Duba penitenciarului a ajuns la tribunal. Jandarmii au montat un gard mobil pentru protecția fostului demnitar. De 15 minute, Năstase stă închis în mașina închisorii.

10.45 Cei doi fii ai fostului premier au ajuns la instanță. De asemenea, Codrin Ștefănescu, un susținător al lui Năstase a ajuns la Tribunalul Ilfov.

În urmă cu o lună, un magistrat de la Judecătoria Sectorului 4 a decis că fostul premier poate fi eliberat condiționat.Judecătoria Sectorului 4 a decis că Adrian Năstase, condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare, după contopirea pedepselor din dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii", poate fi eliberat condiţionat, în urma executării unei treimi din pedeapsă. În motivarea deciziei, judecătorul s-a arătat convins că fostul premier a „părăsit câmpul infracţional”. Magistratul a ţinut cont şi de activitatea de scriitor a lui Năstase care a elaborat din spatele gratiilor trei lucrări ştiinţifice pentru care a fost recompensat de opt ori. Astfel, el a „câștigat” 105 zile.

În replică, DNA susține că Năstase ar mai trebui să stea închis deoarece nu s-a remarcat printr-un comportament deosebit. Din perspectiva procurorilor activitățile educative desfășurate în penitenciar au avut loc împreună cu alți deținuți și nu reflectă comportamentul său personal, iar la dosarul de eliberare condiționată nu există dovezi temeinice de îndreptare a acestuia.

A executat o treime din condamnare

Pentru a putea fi pus în libertate, Năstase a trebuit să execute o treime din pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare, adică 547 de zile, acesta executând în total 556 de zile de închisoare (la data analizei la comisie - 3 iulie 2014) în care s-au inclus cele 179 de zile efectiv executate din 6 ianuarie, 272 de zile de arest preventiv, de fapt perioada executată în prima condamnare, şi 105 zile considerate executate ca urmare a elaborării unor lucrări ştiinţifice. Fostul premier nu a recunoscut niciodată săvârșirea faptelor. Deoarece se simte „mort civic” fostul premier a declarat că s-a gândit să renunțe la cetățenia română. În 24 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis, după contopirea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele "Trofeul calităţii" şi "Zambaccian", să adauge un spor de şase luni la pedeapsa de patru ani pe care o executa fostul premier din 6 ianuarie.

Interdicție de 5 ani

Dacă va fi eliberat condiționat, Năstase nu va putea ocupa o funcție publică 5 ani de zile. Aceasta este pedeapsa complementară decisă de judecătorii de la instanța supremă. Deoarece se simte „mort civic” fostul premier a declarat că s-a gândit să renunțe la cetățenia română. n 24 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis, după contopirea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele "Trofeul calităţii" şi "Zambaccian", să adauge un spor de şase luni la pedeapsa de patru ani pe care o executa fostul premier din 6 ianuarie. Din pedeapsa lui Adrian Năstase a fost scăzută perioada în care a stat în penitenciar, respectiv nouă luni (272 de zile), din 20 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a executat condamnarea de doi ani primită în dosarul "Trofeul calităţii".

Două condamnări, o pedeapsă

Instanţa supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeaşi zi. În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro