Năstase: Revoluţia 'Facebook reloaded' nu s-a întâmplat

Năstase: Revoluţia 'Facebook reloaded' nu s-a întâmplat

Fostul premier Adrian Năstase consideră că la alegerile parlamentare "mult-aşteptata 'revoluţie Facebook reloaded'" nu s-a întâmplat, pentru că nu a existat o motivaţie autentică.

"Alegerile relativ recente din Polonia, Slovacia, Statele Unite ale Americii ori referendumul pentru Brexit au scos la lumină nemulţumirea populaţiei faţă de consecinţele globalizării/integrării europene. În România, aşa-zisul 'guvern tehnocrat' a fost perceput drept instrumentul prin care interesele Marilor Puteri şi ale companiilor multinaţionale prevalează în faţa celor naţionale. Această revoltă a 'societăţii anonime şi tăcute' nu are, în principal, o componentă etnică pentru a fi naţionalistă, ci este determinată de efectele socio-economice ale apartenenţei noastre la Uniunea Europeană. Nu este o reacţie de excludere a străinilor, ci de redobândire a suveranităţii şi controlului asupra politicilor naţionale (suveranism)", a afirmat Năstase într-o postare pe blog. 

Potrivit acestuia, "mult-aşteptata 'revoluţie Facebook reloaded' nu s-a întâmplat, dintr-un motiv foarte simplu: nu a existat o motivaţie autentică".

"Majoritatea tineretului nu a dorit să participe la o mascaradă politică, nu s-a lăsat înşelată de strategiile de mobilizare exersate atât în alegerile prezidenţiale din 2014 cât şi după incendiul din Clubul Colectiv. Mitul 'diasporei salvatoare' s-a spulberat! (...) Un alt eşec a fost cel al votului prin corespondenţă. La fel, mitul votului de dreapta din Transilvania", a spus el. 

Ne puteți urmări și pe Google News

În opinia fostului lider social-democrat, PNL nu a învăţat din experienţa nefastă a epocii Băsescu, "acceptând transformarea docilă într-un partid prezidenţial inert şi lipsit de vitalitate". 

"Faptul că PNL şi-a construit întreaga campanie electorală pe mitul 'Eroului Salvator', încarnat caricatural de Dacian Cioloş, luat cu împrumut şi împărţit cu un partid anti-sistem (USR), a întărit electoratului impresia de improvizaţie, amatorism şi oportunism în legătură cu 'partidul Brătienilor şi al lui Blaga&Co!'  Votul anti-sistem a luat în România diverse forme, naţionalistă prin PRM, populistă prin Partidul Poporului 'Dan Diaconescu'. Este o noutate încarnarea opţiunii anti-sistem printr-un partid elitist ieşit din 'spuma societăţii civile şi a intelighenţiei', USR. Integrarea acestuia în viaţa parlamentară va însemna, cel mai probabil, sfârşitul utopiei anti-politice", a argumentat el.