Naționala României se bate pentru o nouă CALIFICARE la un Mondial. Sunt deja 18 ani de când „tricolorii” n-au mai ajuns la un turneu final. POVESTEA celor 4 EȘECURI care ne-au transformat doar în telespectatori

Naționala României se bate pentru o nouă CALIFICARE la un Mondial. Sunt deja 18 ani de când „tricolorii” n-au mai ajuns la un turneu final. POVESTEA celor 4 EȘECURI care ne-au transformat doar în telespectatori

Naționala României va evolua, sâmbătă, și marți, 11 octombrie, în „dubla” cu Armenia și Kazahstan. Partidele contează pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2018. „Nu e o tragedie dacă nu ne calificăm”, a anunțat deja unul dintre elevii lui Christoph Daum.

România a început cu stângul campania de calificare la Campiuionatul Mondial din 2018. „Tricolorii” au remizat, la Cluj, cu reprezentativa Muntenegrului, scor 1-1, și au irosit câștigarea a două puncte ce ar putea conta enorm într-o grupă cu Polonia, Danemarca, Armenia și Kazahstan. Prima reprezentativă se află în fața unei „duble” extrem de importante, împotriva echipelor cel mai slab cotate: Armenia (sâmbătă) și Kazahstan (marți, 11 octombrie). Un eventual eșec în fața uneia dintre cele două reprezentative ar fi sinonim cu un dezastru și ar putea să anticipeze o nouă campanie ratată. „Nu e un eșec dacă nu ne calificăm”, a anunțat portarul Ciprian Tătărușanu, oferind o declarație relevantă pentru startea de spirit și mentalitatea din interiorul lotului național. Au trecut 16 ani de la meciul România - Croația (scor 0-1), desfășurat la Bordeaux, în „optimile” Campionatului Mondial din Franța. A fost ultima confruntare jucată de români la cel mai important eveniment al fotbalului, iar de atunci am eșuat în patru campanii de calificare.

Cea mai dramatică ratare s-a consumat în preliminariile pentru Mondialul din 2002, găzduit de Japonia și Coreea de Sud. Naționala a plecat la drum cu Loți Boloni, cel care a demisionat în plină campanie și i-a lăsat locul lui Gică Hagi, abia retras din cariera de jucător. Într-o grupă cu Italia (0-3 și 0-2), Lituania (1-0 și 2-1), Ungaria (2-0 și 2-0) și Georgia (2-0 și 1-1), „tricolorii” au terminat pe locul secund și au ajuns la un baraj ce părea facil, contra Sloveniei. Ex-iugoslavii au câștigat pe teren propriu, scor 2-1, au remizat la București, scor 1-1, și au mers la turneul din Asia. Românii au rămas cu o frustrare greu de uitat, din cauză că au ratat calificarea, după ce au dominat din toate punctele de vedere, timp de 180 de minute, o națională anostă și fără calitate.

Naționala a continuat să regreseze și a ratat fără emoții calificarea la următorul Mondial, cel din Germania - 2006. „Tricolorii” au căzut într-o grupă grea, cu Olanda (0-2 și 0-2), Cehia (0-1 și 2-0), Finlanda (2-1 și 1-0), Macedonia (2-1 și 2-1) și Andorra (5-1 și 2-0) și a schimbat un selecționer. În toamna lui 2004, România a debutat contra Finlandei, în Giulești (scor 2-1), sub conducerea lui Anghel Iordănescu. Însă, „Generalului” i-a fost fatal egalul de la Erevan, cu Armenia (scor 1-1), și a fost înlocuit cu Victor Pițurcă. Însă, calificarea era aproape compromisă, iar duelurile cu Olanda ne-au lăsat fără replică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Victor Pițurcă a avut șansa de-a începe și el preliminariile unui Mondial, cel din 2010, găzduit de Africa de Sud. România venea după o prezență la un Campionat European și întâlnea în drumul către turneul final, Franța (2-2 și 1-1), Serbia (2-3 și 0-5), Lituania (0-3 și 1-0) și Insulele Feroe (1-0 și 3-1). Am debutat cu un dezastru, una dintre cele mai rușinoase înfrângeri din istoria primei reprezentative, 0-3, la Cluj, în toamna anului 2008. Pentru Pițurcă, finalul a venit după eșecul de la Constanța cu Serbia (2-3). El a fost înlocuit de Răzvan Lucescu. Fostul antrenor al Rapidului n-a adus nimic nou în jocul unei naționale ce nu se mai regăsea nici în confruntările cu liliputanii fotbalului european și avea să devină, statistic, unul dintre cei mai slabi selecționeri ai României.

Ceva mai aproape de o nouă prezență la Mondiale a fost România la ultimul turneu. „Tricolorii” au fost pregătiți de Victor Pițurcă, revenit în al treilea mandat, și au dat peste o grupă cu Olanda (1-4 și 0-4), Turcia (1-0 și 0-2), Estonia (2-0 și 2-0), Ungaria (2-2 și 3-0) și Andorra (4-0 și 4-0). Nu s-a pus problema primului loc, asigurat fără mari emoții de Olanda. Prima reprezentativă s-a luptat pentru poziția a doua, cu Turcia și Ungaria, și a câștigat dreptul de-a merge la baraj. Doi pași mai aveam până în Brazilia, dar visurile ne-au fost spulberate de Grecia. Elenii s-au impus cu 3-1 pe teren propriu și au remizat pe „Arena Națională”, scor 1-1, iar „tricolorii” au lăsat încă o dată un gust amar și senzația de neputință.