NATO ar putea trimite 4.000 de militari la granițele Rusiei

NATO ar putea trimite 4.000 de militari la granițele Rusiei

Propunerea se referă și la desfășurarea trupelor în Europa de Est, direct sub comanda NATO, în timp de pace. Este o măsură fără precedent, care va fi primită cu furie la Moscova, scrie Wall Street Journal.

Aliații NATO se gândesc să trimită 4.000 de soldați în țările de la granița cu Rusia, pentru a nu permite Kremlinului să aibă „aventuri militare” împotriva membrilor din est a Aliaței Nord-Atlantice. Propunerile au apărut în conextul unei dezbateri din interiorul NATO. care se referă la un răspuns pe termen lung la anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, ț sprijin pentru separatiștii din estul Ucrainei.

Un plan presupune desfășurarea unor batalioane de 800-1.000 de militari în Polonia, Lituania, Letonia și Estonia. Un plan mai restrâns ar presupune ca un singur batalion să fie desfășurat în regiune.

Marea Britanie, care are, în prezent, 150 de soldați în statele baltice, trebuie să aprobe plasarea trupelor sale sub comanda NATO, scrie The Telegraph. Diplomații și comandanții militari vor să transmită un mesaj Moscovei, cum că alianța este coordonată și angajată să apere membrii săi estici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mulți membri, printre care Polonia, Estonia, Lituania și Letonia, au cerut o întărire semnificiativă a prezenței militare a alianței în regiune, împotriva agresiunii rusești. Dar alte state membre, cum este Germania, sunt îngrijorate că aceste desfășurări de forțe ar putea provoca un răspuns din partea Rusiei, chiar când se pare că a încetat schimbul de focuri în Ucraina.

Întărirea prezenţei militare NATO la graniţele Rusiei nu este un fenomen nou, iar Moscova a atras deja atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă această prezenţă, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ca reacţie la informaţiile apărute în acest sens în presa americană.

''Este aceeaşi apropiere a NATO şi a infrastructurii sale militare de graniţele noastre. Nu este un fenomen nou, este un fenomen despre pericolul căruia noi vorbim de mai mult timp'', a afirmat Peskov, citat de TASS.