Editura Evenimentul si Capital

Naveta bibliotecarilor, plătită de minister. Cea a profesorilor, de primării

Profesorii ar trebui să primească înapoi toți banii cheltuiți pe transport FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 0 Comentarii | 209 Vizualizari

Recent, Guvernul a aprobat normele metodologice privind decontarea pentru profesori și personal didactic auxiliar a cheltuielilor integrale făcute cu transportul, de la și către școală.

 Potrivit noilor prevederi, autoritățile locale trebuie să prevadă în bugetele proprii sumele necesare și să facă deconturile în luna imediat următoare depunerii documentelor justificative de către cadrele didactice. Legalitatea acestora va cădea în sarcina Consiliului de administrație al școlii. Sumele alocate decontărilor ar urma să provină din veniturile proprii ale primăriilor și din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată. Teoretic, potrivit metodolgiei, profesorii ar urma să-și primească înapoi toți banii chletuiți pe transport. Practic, însă, nu este foarte clar de unde vor scoate banii primăriile sărace. „Până acum, 35% din profesori beneficiau de decontare reală a navetei. Din acest motiv, mulți și-au cerut banii în instanță, însă multe din hotărârile judecătorești nu erau puse în executare”, a explicat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Învățământul Preuniversitar „Spiru Haret”.

Aceleași norme prevăd că banii de navetă pentru personalul didactic auxiliar va fi suportat din fondurile Ministerului Educației. În opinia lui Marius Nistor, această procedură ar trebui extinsă și la nivelul cadrelor didactice, însă pentru a se putea face acest lucru e nevoie de o schimbare a Legii Educației. „În acest fel, profesorii și-ar primi banii cu siguranță, iar șantajul politic nu ar mai funcționa”, a conchis Nistor.
Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate