Neamțul Stelei va fi „ȚEAPĂ” sau LOVITURĂ? „Roș-albaștrii” au transferat în ultimii ani jucători CARAGHIOȘI din străinătate, dar au dat și LOVITURI neașteptate

Neamțul Stelei va fi „ȚEAPĂ” sau LOVITURĂ? „Roș-albaștrii” au transferat în ultimii ani jucători CARAGHIOȘI din străinătate, dar au dat și LOVITURI  neașteptate

Fanii Stelei au privit cu entuziasm transferul neamțului Timo Gebhart, un obișnuit al Bundesligii. Însă, în ultimul deceniu, la gruparea „roș-albastră” au ajuns mulți străini care au înșelat crunt așteptările. Pe de altă parte, au fost și cazuri de fotbaliști care au venit din afară și au impresionat în echipamentul „militarilor”.

Una dintre loviturile date de Steaua în această iarnă o reprezintă transferul mijlocașului Timo Gebhart. „Roș-albaștrii” au reușit să înroleze un fotbalist în vârstă de 28 de ani, care a evoluat în Bundesliga, pentru Munchen 1860, VfB Stuttgart și FC Nurnberg, în 143 de partide. E drept, jucătorul a stagnat în ultimul an, din cauza accidentărilor și a fost trimis la echipa a doua a celor din Nurnberg. Acum, Gebhart speră să se relanseze la Steaua, o echipă care s-a bazat din plin pe jucători străini, în ultimii ani. Au fost multe situații când fanii „roș-albaștrilor” au rămas dezamăgiți de cei pe care-i priveau ca viitoare vedete. De la Elton la Dayro Moreno, mulți fotbaliști care ar fi trebuit să asigure spectacolul la Steaua s-au dovedit a fi doar niște mazete bine plătite. La polul opus s-au situat Cyril Thereau sau Federico Piovaccari, oameni care au lăsat ceva în urmă în fotbalul românesc.

În 2006, antrenorul Cosmin Olăroiu și managerul general Meme Stoica au ochit un fotbalist francez care evolua în Belgia la Charleroi. Atacantul, Cyril Thereau, a acceptat să îmbrace tricoul „militarilor” și și-a câștigat repede respectul fanilor. A jucat timp de un sezon, a înscris 10 goluri în 17 meciuri, apoi a plecat la Anderlecht. Nu s-a acomodat la Bruxelles, a revenit la Charleroi, iar de aici a prins un contract în Serie A, la Chievo, în 2010. Cyril se află și în prezent în campionatul Italiei, acolo unde a punctat de 43 de ori, și este legitimat la Udinese.

Unul dintre cei mai controversați jucători ai Stelei, din ultimul deceniu, a fost, fără îndoială, portarul Carlos Fernandes. Ajuns în Ghencea în 2006, jucătorul cu origini angoleze s-a descurcat decent în poartă. Dar, după câteva liniștite, a început să comită greșeli impardonabile, care l-au transformat într-un proscris. Carlos a devenit un bufon în poartă și a luat goluri caraghioase, în faze în care nu era în stare să prindă mingea în mâini, iar în 2007 a plecat pe ușa din dos.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce a studiat piața în Brazilia, Meme Stoica a transferat la Steaua, în 2007, un jucător aparte: Elton Jose Xavier. Mijlocașul de 1,59 metri a fost privit ca o mare curiozitate a fotbalului românesc, iar steliștii vorbeau despre tehnica nemaivăzută, prin care sud-americanul suplinea handicapul fizic. Brazilianul a înscris un singur gol în 8 jocuri, a dovedit că este depășit de nivelul Ligii I, iar după o jumătate de sezon a fost dat afară.

Dayro Moreno a rămas și în ziua de astăzi jucătorul pentru care Steaua a plătit cea mai mare sumă de bani. 2,2 miloane de euro l-a costat pe Gigi Becali columbianul adus de la Once Caldas, în 2008. Atacantul părea că va fi o adevărată mină de aur, mai ales că a reușit „o dublă” în Galatasaray – Steaua (scor 2-2), în preliminariile Ligii Campionilor. Dayro a ars repede și a dat impresia că joacă doar din obligație pentru „militari”. În doi ani, a înscris de 12 ori în 43 de meciuri, apoi a fost trimis la echipa a doua. Gigi Becali a reușit să scape de el și de contractul de 250.000 de euro anual, în 2010.

 Tot în 2008, foarte mediatizat a fost și transferul unui alt columbian: Juan Toja. Lucrurile s-au lămurit repede în privința lui. Mijlocașul ofensiv, comparat de unii năstrușnici specialiști cu Zinedine Zidane, evolua în două viteze: lent și foarte lent. A jucat 51 de meciuri pentru steliști și a înscris doar de 3 ori, fiind pus pe liber în 2010.    

În 2013, oficialii Stelei au reușit să-l împrumute pe italianul Federico Piovaccari, un atacant aflat sub contract cu Sampdoria. Fotbalistul a ratat startul, iar după câteva meciuri a început să fie contestat de suporteri. Însă, jucătorul a primit credit de la antrenorul Laurențiu Reghecampf și a început să marcheze și să paseze decisiv. De 10 ori a scuturat Piovaccari plasele adverse, în 25 de meciuri, iar în 2014 a plecat de la Steaua, pentru că oficialii echipei nu s-au mai înțeles cu omologii de la Sampdoria, în privința unui nou împrumut.

Ultimul fotbalist care a ratat șansa de a se impune la Steaua este Gregory Tade. Atacantul a fost adus de la CFR Cluj, în 2015, la capătul unui sezon excelent, în care marcase de 18 goluri și devenise golgheterul campionatului intern. Tade a dat impresia că începe junioratul în tricoul campioanei en-titre și n-a reușit să impresioneze măcar într-un meci. A înscris trei goluri în 19 apariții, este trecut pe linie moartă și Laurențiu Reghecampf i-a transmis să-și caute o altă formație la care să joace în partea a doua a sezonului.