Nemţii de la E.ON ar putea copia modelul RCS-RDS, să vândă energie la pachet cu internet şi telefonie

Nemţii de la E.ON ar putea copia modelul RCS-RDS, să vândă energie la pachet cu internet şi telefonie

Furnizorii de energie se pregătesc deja pentru competiţie pe piaţa consumatorilor casnici, care ar putea să se deschidă chiar de anul acesta la furnizarea de gaze naturale, dacă autorităţile vor decide asta, şi din 2018 la electricitate. Deja segmentul populaţiei a fost atacat de compania RCS-RDS, cu oferte combinate de energie, internet, televiziune şi telefonie mobilă, iar cu oferte similare ar putea veni şi grupul german E.ON, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din ţară.

„Avem foarte multe proiecte, unele deja sunt în desfăşurare, foarte curând vom veni cu altele. Ne uităm, de pildă, la soluţii speciale de încălzire, dar ne gândim şi la oferte de telefonie, internet - fac sens”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Frank Hajdinjak, director general al E.ON România. 

Consumatorii casnici au dreptul să îşi schimbe furnizorii de gaz şi electricitate încă din 2007, de la aderare, dar în practică sunt extrem de puţini cei care au încercat acest lucru. 

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a elaborat un calendar de renunţare treptată la preţurile reglementate. La gaze, datorită ieftinirii importurilor până la concurenţa cu preţul gazelor produse local, ANRE ar putea liberaliza piaţa chiar din acest an, astfel încât consumatorii casnici vor trebui să cumpere gaze la preţul negociat cu furnizorul. La electricitate, calendarul de liberalizare se întinde până în decembrie 2017.  

Ne puteți urmări și pe Google News

Consumatorii săraci, lipsiţi de protecţie

„În general, sunt în favoarea liberalizării, pentru că va aduce şanse noi pentru consumatori. Ce nu avem încă este o schemă de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, pentru că sunt foarte mulţi oameni săraci”, a afirmat Frank Hajdinjak. 

Pe de altă parte, potrivit acestuia, piaţa de gaze naturale nu este suficient de dezvoltată, cel puţin nu la nivelul celei de electricitate. Singurul argument în favoarea liberalizării timpurii ar fi preţul gazelor ruseşti.

„Dacă te uiţi la evoluţia preţului, în trimestrul al treilea, gazele din import vor fi mai ieftine decât cele din producţia internă. E o ocazie bună”, spune şeful E.ON România. Totuşi, predicţia companiei este că în viitorul apropiat, preţul gazelor ruseşti, legat de cotaţia petrolului, va creşte uşor. 

Atenţie la ofertele-capcană!

În plus, autorităţile trebuie să aibă un control foarte puternic al ofertelor de pe piaţă. „În Germania, au fost oferte cu preţuri foarte mici, cu plata în avans, dar care erau nerealiste, iar apoi furnizorii respectivi au intrat în faliment”, a explicat Hajdinjak. 

El a adăugat că trebuie atenţie la cine îţi oferă energie, la ce preţ, pe cât timp: „Sunt multe avantaje, vor fi jucători alternativi, dar trebuie să fim siguri că va fi o competiţie corectă”.

Potrivit acestuia, tot în Germania, chiar dacă nu mai există preţuri reglementate pentru populaţie, autorităţile limitează profiturile furnizorilor, care nu pot fi exagerate. 

Trebuie încurajată producţia de energie în gospodării

Un alt aspect semnalat de reprezentatul E.ON este că în alte ţări tot mai multe gospodării devin producători mici de energie, cu panouri fotovoltaice şi baterii de stocare a surplusului de energie. 

„În Germania e plin de panouri fotovoltaice instalate pe case, deşi nu e atât de mult soare ca în România. Consumatorii vor putea deveni mai independenţi şi să aibă facturi mai mici la furnizori, dar trebuie ca autorităţile să ofere o schemă potrivită de sprijin”, a mai spus Frank Hajdinjak.