Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti de către Parlament, sub lupa experţilor europeni

Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti de către Parlament, sub lupa experţilor europeni

Experții Comisiei Europene (CE) aflați în misiune de evaluare la București s-au arătat interesați în cadrul întâlnirilor cu șefii instituțiilor din sistemul judiciar de punerea în executare a deciziilor judecătorești de către Parlament și alte autorități.

Experții CE au început o misiune de evaluare de trei zile a progreselor înregistrate de România în domeniile reformei justiției și luptei împotriva corupției, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Oficialii europeni au discutat în prima partea a zilei de ieri cu conducerea ANI și cea a DNA despre progresele înregistrate de la ultimul Raport MCV.

Conflictele de interese

Potrivit agendei experților europeni, discuțiile cu conducerea ANI au vizat stadiul anchetelor și executării deciziilor cu privire la incompatibilitate, conflicte de interese, averi nejustificate, plângeri, practica instanțelor și punerea în executare a deciziilor de către Parlament și alte autorități. Oficialii europeni au abordat și conflictele de interese în achizițiile publice — controlul ex ante. Experții europeni s-au arătat interesați de punerea în executare a deciziilor instanțelor definitive în cazurile de incompatibilitate — Mircea Diaconu—, dar și ale altor demnitari, precum și de eventuale modificări legislative privind aleșii locali.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pedepse prea mici

La DNA temele discutate au vizat aplicarea legilor privind corupția în mod egal tuturor cetățenilor, caracterul unitar și disuasiv al pedepselor, noile coduri și problemele legislative în acest sens și stadiul actual în cazul dosarelor de urmărire penală, practica instanțelor și identificarea bunurilor provenite din infracțiuni și confiscare. Delegația CE se întâlnește și cu reprezentanții Inspecției judiciare, urmând a fi abordate subiecte ca integritatea și independența sistemului judiciar, unificarea jurisprudenței, precum și cu conducerea Parchetului General pentru discutarea Codului penal și Codului de procedură penală (probleme legislative), continuarea unificării jurisprudenței și caracterul disuasiv al pedepselor aplicate în cazurile de corupție în toate instanțele de pe teritoriul României, progrese în urmărirea penală a cazurilor de mică corupție și de conflicte de interese, rolul parchetelor în Strategia Națională Anticorupție.

Întâlniri la Minister

Delegația CE mai are programate o serie de întâlniri la MJ, pe de o parte cu privire la Strategia Națională Anticorupție și urmărirea penală a cazurilor de mică corupție, cu implicarea Ministerul Public și Inspectoratului General al Poliției Române, iar pe de altă parte, privind indisponibilizarea bunurilor provenite din infracțiuni, confiscare/ confiscare extinsă, cu implicarea și a MP, DNA, DIICOT și ANAF. În prima zi a misiunii de evaluare, marți, oficialii CE s-au întâlnit cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, cu șefii CSM, membri ai Parlamentului și cu judecătorii Curții Constituționale a României. La întrevederea de la MJ au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri, cadrul normativ în materia integrității, calitatea și stabilitatea legislației naționale, proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, publicarea hotărârilor judecătorești, independența justiției, procesul de revizuire a Constituției, Strategia Națională Anticorupție.

Egalitatea în faţa legii

"În cadrul reuniunii au fost remarcate angajamentul Guvernului în modernizarea sistemului judiciar și prioritizarea proiectelor care au un impact semnificativ asupra agendei MCV, eforturile sistemului judiciar în implementarea noilor coduri, importanța asigurării unui proces legislativ care să se bucure de dezbateri publice adecvate, necesitatea respectării principiului egalității în fața legii, inclusiv în etapa de punere în aplicare a hotărârilor judecătorești, asigurarea unui just echilibru între libertatea presei și independența justiției, rolul esențial pe care Strategia Națională Anticorupție îl joacă în ultimul timp în prevenirea și combaterea acestui fenomen. A fost remarcat aportul pe care măsurile de modernizare a sistemului judiciar îl au asupra încrederii cetățenilor în actul de justiție", arăta MJ într-un comunicat.

Întrevederi la CSM şi Înalta Curte

Experții au discutat cu membrii CSM despre obiectivele noii conduceri a Consiliului, independența justiției — amenințări, măsuri viitoare, reforma Constituției, relația cu mass-media, probleme privind volumul de dosare, reorganizarea instanțelor, integritatea sistemului judiciar. Temele abordate cu reprezentanții puterii legislative au fost respectarea de către Parlament a independenței sistemului judiciar, asigurarea că nu există excepții de la aplicarea legilor privind incompatibilitățile, conflictele de interese și averile nejustificate și că legile privind corupția se aplică în mod egal tuturor cetățenilor — hotărâri cu privire la cererile privind percheziția, reținerea și arestarea parlamentarilor, precum și că prin introducerea noului statut al parlamentarilor se mărește la maximum numărul de hotărâri judecătorești definitive care sunt executate automat. De asemenea, s-a discutat și despre reforma Constituției.

Membrii CCR și oficialii europeni au discutat despre reforma Constituției, Codul penal — probleme ridicate la Curte și calitatea și stabilitatea cadrului legislativ. În cea de-a treia zi, delegația CE are programate întrevederi cu reprezentanții ÎCCJ, privind noile coduri — probleme legislative, implementarea reformei și măsuri viitoare—, practica judiciară și continuarea eforturilor cu privire la unificarea jurisprudenței, sporirea consistenței și efectului disuasiv al pedepselor aplicate în cazurile de corupție în toate instanțele de pe teritoriul României, practica instanțelor în deciziile privind incompatibilitatea și la parchetele atașate instanțelor din București. Prezenta misiune de evaluare este prima derulată după publicarea Raportului Comisiei Europene din luna ianuarie și contribuie la pregătirea Raportului MCV ce va fi dat publicității la finele anului 2014/ începutul anului 2015.