Netoiu si Dinescu: Calaul si victima de ieri, vecinii mosieri de azi

Netoiu si Dinescu: Calaul si victima de ieri, vecinii mosieri de azi

Mircea Dinescu, fost disident in perioada comunista, si Gigi Netoiu, securistul care il fila inainte de 1989, au devenit vecini de mosie in comuna Cetate.

Primul, poet disident in comunism. Cel de-al doilea, slujbas al Securitatii. Inainte de 1989 isi incrucisau destinele de pe pozitii opuse: Mircea Dinescu era filat si urmarit peste tot de ofiterul de Securitate Gheorghe Netoiu.

Dupa 20 de ani, in capitalism, devin vecini in comuna Cetate, din judetul Dolj, unde atat Dinescu, cat si Netoiu au cumparat si arendat sute de hectare de teren. Dintre proprietatile stapanite azi de cei doi, un complex zootehnic cumparat de Dinescu si un garaj de tractoare si combine (fosta Statiune de Masini Agricole a satului) inchiriat de Netoiu sunt chiar gard in gard.

Contactat de EVZ, Mircea Dinescu a parut iritat de intrebarile privitoare la alaturarea numelui sau de cel al lui Gheorghe Netoiu, cu toate ca in 2005 se afisase cu acesta in scopul preluarii de catre fostul actionar de la Dinamo a clubului de fotbal Universitatea Craiova. In acel moment, Dinescu declara ca ar urma sa primeasca o functie onorifica in cadrul clubului condus de Netoiu, insa tranzactia nu a mai fost perfectata.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Terminati cu toate astea, ce legatura am eu cu Netoiu? Povestea cu Universitatea Craiova... Pai, si acum cati ani a fost asta? Nu l-am consiliat in niciun fel pe Netoiu cu privire la pamanturile pe care le cumpara, n-am nicio legatura cu ce investeste el la Cetate si nu mai veniti cu speculatii de-astea...”

Deconspirarea, un inceput de prietenie

In aprilie 2005, Mircea Dinescu dezvaluia ca Gigi Netoiu este cel care il fila pe timpul comunismului si il prezenta drept „o musculita din sistem, unul dintre securistii aia care nu ragaie la masa”.

Momentul in care s-au cunoscut a fost fixat tot de poet: „Se intampla prin ‘87-’88, iar in ‘89 a inceput sa-l urmareasca pe scriitorul Dan Desliu. Se purta frumos, n-am avut probleme cu el, chiar daca ma urmarea si cand ma duceam sa iau rosii de la piata”.

Tot Dinescu a povestit si momentul „recunoasterii” lui Netoiu drept securistul care-l urmarea: „In 2005 m-am reintalnit cu el. Am baut un pahar cu vin si i-am zis: „Domnule, eu te cunosc pe dumneata!”. Mi-a raspuns: „Si eu va cunosc!”. Normal ca ma stia, lucrase pentru Securitate, la filaj!”.

Victimele si calaii, regnuri diferite

Politologul Vladimir Tismaneanu, specialist in istoria comunismului si a postcomunismului, spune ca nu stie despre existenta unor cazuri asemanatoare cu cel pe care i l-a adus in atentie EVZ. „Unul dintre cei mai importanti disidenti ai Europei de Rasarit, istoricul Adam Michinik, a scris candva un eseu unde vorbea despre riscul impartirii societatii comuniste - respectiv postcomuniste - in ingeri si larve. Ideea principala este ca nu exista linii despartitoare absolute.

Pe de alta parte, nu se poate nega nevoia de claritate morala, iar securistii, activistii si colaboratorii lor au fost direct responsabili pentru ororile totalitare. Recentul film german „Viata celorlalti”, incununat cu Oscar, surprinde tocmai aceste ambiguitati, sugerand totusi ca victimele si calaii apartin unor regnuri diferite si nu pot ajunge, in realitate, la un dialog in absenta caintei”.

LA FILAJ

In slujba Securitatii din 1986

Gigi Netoiu (48 de ani) a fost angajat al Ministerului de Interne in 1983, iar din 1986 a fost trecut la unitatea de Contrainformatii a Securitatii, ca ofiter, unde se ocupa de siguranta traseelor pe care circula Nicolae Ceausescu. In aceasta perioada, cel mai probabil retrogradat, l-a filat pe disidentul Mircea Dinescu.

Dupa 1990, fostul actionar al lui Dinamo a fost cooptat in schema celebrei UM 0215. In 1994 s-a retras din structurile Ministerului de Interne pentru a se apuca de afaceri, iar in septembrie 1997 devine unul dintre cei trei membri ai Consiliului de Administratie al lui Dinamo care erau  din afara Ministerului de Interne. Netoiu s-a aflat si printre cei citati la audierile din dosarul represiunii din 13-15 iunie 1990 din Piata Universitatii.

URMARITUL

Deconspirator de securisti din 2000

Poet, publicist, afacerist si „mosier”, Mircea Dinescu (57 de ani) a studiat ziaristica la facultatea de profil a Academiei „Stefan Gheorghiu” fiind considerat din tinerete un poet de perspectiva. In 1989 a fost concediat de la „Romania Literara” din cauza unui interviu acordat ziarului francez „Liberation” in care-l critica pe Nicolae Ceausescu si a fost arestat la domiciliu, fiind pus sub supraveghere permanenta. Unul dintre cei care-l filau atunci era Gigi Netoiu.

I se interzice contactul cu orice persoana in afara de familie, iar in strainatate incepe o intensa campanie de solidaritate cu poetul persecutat. Dupa Revolutie a fost ales presedinte al Uniunii Scriitorilor si trece prin FSN pana cand organismul se transforma in partid. Din anul 2000 este membru al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati.

CULTIVATOR DE FLOAREA-SOARELUI

Cumparator si arendas pe 600 de hectare de pamant agricol

Gigi Netoiu stapaneste, in comuna Cetate, aproximativ 600 de hectare de teren, sistem de irigatii si cladiri. Terenurile din comuna au inceput sa-l intereseze pe fostul actionar al lui Dinamo din toamna anului trecut, de cand a si inceput sa cumpere si sa preia in arenda. Netoiu mai incearca in aceste zile sa preia mai multe hectare in arenda de la cel mai mare arendas din zona, Michel Arricau, care are in administrare aproximativ 3.000 de hectare apartinand taranilor din comuna.

Acum, francezul renunta treptat la terenuri si isi muta afacerea in judetul Olt, iar o societate patronata de Netoiu a preluat deja o parte dintre acestea. Astfel, Netoiu - prin SC East Way Spedition si Vincon Distribution SRL - a ajuns sa aiba in stapanire aproximativ 600 de hectare.

„Noi, proprietarii de teren de la Cetate, il vedem pe domnul Gigi Netoiu drept un salvator, in conditiile in care pana acum era un singur arendas aici, francezul Michel Arricau, si care de cand a pus piciorul in localitate nu a platit arenda cuvenita unor oameni. Domnul Netoiu, care este dintr-o comuna invecinata - Poiana Mare - a inceput sa se miste. A cumparat si a arendat teren, si vrea sa se opreasca pe la 1.000 de hectare, am inteles. Le-a dat oamenilor si un avans de un milion de lei, iar contractele sunt mai mari, de la 600 la 650 de kilograme la hectarul cultivat”, spune Eftimie Iliescu, secretarul general al Sindicatului „Satul Doljean”.

Potrivit unuia dintre reprezentantii firmei lui Netoiu, Ioan Lican, Netoiu se afla in negocieri cu francezul arendas pentru a prelua de la acesta o parte insemnata din terenurile arendate de Arricau si cateva cladiri din Cetate. Pe terenurile deja luate in arenda, Netoiu cultiva floarea-soarelui si porumb.

MOSIERUL ECOLOGIST

Casa boiereasca, port la Dunare, ferma de pasari si pescarie

In comuna Cetate, Mircea Dinescu detine o casa boiereasca, o plantatie de vita-de-vie care este revendicata de fostii proprietari, un fost complex zootehnic unde a facut o ferma de pasari unde produce pastrama de rata si carnati de gasca, o pescarie, un lac luat in arenda, unde isi doreste sa faca o zona de turism ecologic, si este si fondatorul portului cultural Cetate Dolj.

„Locul lui Mircea Dinescu in comuna e ca poet, domnule! Se ocupa cu partea artistica, cu partea culturala. Are, e adevarat, o mica ferma, investitii la bazinele piscicole, dar deocamdata nu are productie”, spune Eftimie Iliescu de la Sindicatul „Satul Doljean”, care are 950 de membri cu proprietati care insumeaza 2.800 de hectare in Cetate.

In judet, Mircea Dinescu mai detine doua crame in localitatile Potelu si Galicea Mare. EVZ a dezvaluit, inca de anul trecut, cum si-a dobandit actualul membru al CNSAS renumele de „mosier”.

A incheiat, in 2002, un contract de arenda cu Academia Romana. De la aceasta institutie a primit dreptul de folosinta - pentru 12 ani - a 50 de hectare de vie in comuna Cetate, iar dupa 2 ani, a cumparat de la Agentia Domeniilor Statului (ADS) pachetul majoritar de actiuni ale fostului IAS Giubega, actuala SC Agroindustriala Giubega. Astfel, Dinescu s-a ales, peste drum de vie, cu un conac-crama vechi de un secol, alte trei cladiri si peste 2.000 de metri patrati de curte platind 2,7 miliarde de lei.

Din podgoria Galicea Mare „boierul” Dinescu scoate pe piata „Vinul Mosierului”. Insa poetul se confrunta cu o problema din tranzactia dintre societatea sa, M.D. Agricola, si ADS. O parte dintre proprietati erau revendicate, inainte ca Dinescu sa devina mosier de Dolj. Mostenitorii se judeca pentru obtinerea fostelor proprietati si au deschis un proces la Strasbourg contra instantelor romanesti.