Editura Evenimentul si Capital

Nevăzătorii, paravan pentru fraudă cu fonduri europene

În proiect s-au făcut plăți totale de 4.844.000 de lei, iar termenul de finalizare a expirat în 2013
Autor: | | 1 Comentarii | 620 Vizualizari

Procurorii DNA au făcut ieri percheziții în București și Buzău într-o anchetă care vizează felul în care a fost pus în practică un proiect UE pentru persoane cu dizabilități.

Frauda cu bani europeni a ajuns în curtea organizațiilor care se ocupă de persoanele cu dizabilități. O anchetă a DNA arată cum persoanele cu handicap au fost folosite drept paravan pentru ilegalități chiar de cei aleși să le apere interesele.

În ancheta desfășurată de procurorii DNA sunt vizați membrii echipei de management al proiectului „Integrarea pe piața muncii și incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități vizuale printr-un program practic de formare în domeniul TIC”, respectiv: Sergiu Ruba, preşedinte la Asociaţia Nevăzătorilor din România, Emil Dragomirescu, manager de program în cadrul SC SIVECO România SA, Mircea Bucur, preşedinte al Fundaţiei „Cartea Călătoare”, cu sediul în Focşani şi Gabriela Mârze, contabil SIVECO.

Potrivit anchetatorilor, aceștia au întocmit documente care atestă cheltuieli fictive în scopul obț i n e r i i ilegale a rambursării sumei de 2.800.000 de lei din fonduri europene și de la bugetul de stat, sumă aferentă unor activități care, în fapt, nu au avut loc.

Plăți de 5 milioane de lei

Proiectul beneficia de o finanțare nerambursabilă în valoare totală de 9.270.700 de lei, în urma unui contract semnat în anul 2010 de Organismul Intermediar POSDRU regiunea Sud-Est Brăila cu Asociaţia Nevăzătorilor din România. El prevedea realizarea unui program de formare a persoanelor cu dizabilități la care să participe 500 de oameni care să fie inițiați în utilizarea computerului și alte 900 de persoane pentru utilizarea unor tehnolo g i i specifice TIC. Această din urmă activitate însă care presupunea editare şi administrare conţinut pentru Internet, dezvoltarea de pagini de web şi testare şi evaluare aplicaţii web, fiecare pentru 300 de cursanţi, nu a mai fost desfăşurată.

Până în prezent, în cadrul proiectului s-au realizat plăţi în valoare totală de 4.844.000 lei, iar termenul de finalizare al acestuia a expirat în 30 septembrie 2013.

Procurorii DNA mai spun că potrivit obligaţiilor asumate prin contractul de finanţare, SIVECO trebuia să achiziţioneze şi să instaleze trei servere, prin intermediul cărora să fie derulate trei cursuri online.

În realitate, cele trei servere instalate la sediul ANR au funcționat efectiv până în luna iunie 2013, timp în care au fost instruiți aproximativ 50 de cursanți în loc de 900. În luna iunie 2013, din cauza condiţiilor improprii de instalare acestea au fost dezafectate, situaţie în care se află şi în prezent.

Interceptări din dosar

Un personaj identificat G.: Mai am o bubă mare cu ăștia. Știi ce au făcut? .... Au angajat oameni pe care noi nu i-am consiliat.

Mircea Bucur: Care nu au fost în practică ?

G.: Da, deși le-am trimis atunci lista cu toți ăia care au trimis contract de practică și care au făcut practică. .... Vorbesc serios! 70 de oameni au angajat fără să fi făcut practică. (...)

G.: Ei sunt din lista celor 1.400, numai că, oricum, dacă se uită ăștia se prind că-s bălării, pentru că i-au angajat pe ... au angajat familia Pătru. Familia Pătru a lucrat cu noi ca făcând curs. (...)

G.: Făceam trei firme și-i angajam de toți banii ăia.

Mircea Bucur: Taci din gură! Pa!

Ce spun reprezentanții SIVECO

Reprezentanții SIVECO au ținut să facă câteva precizări în aceste caz. Astfel, compania consideră că responsabilitatea gestionării activităților din proiect aparține coordonatorului de proiect, respectiv Asociației nevăzătorilor din România și nu companiei care a avut calitatea de partener 2.

Totodată, reprezentanții companiei spun că SIVECO România nu a făcut nicio achiziție în cadrul proiectului, nici de servere și nici de alte bunuri și că prin proiect firma răspundea de realizare, întreținerea și actualizarea website-ului proiectului, realizarea cursurlui în format digital și clasic și asistență pe parcursul desfășurării cursurilor de către participanți. Cele 3 cursuri TIC au fost au fost elaborate în format multimedia de către SIVECO, în conformitate cu responsabilitățile și cu prevederile contractului de finanțare pentru derularea acestei activități, mai spun reprezentanții firmei. irina Socol, fostul președinte și director general al SIVECO nu a participat niciodată la niciuna dintre ședințele derulate în cadrul proiectului, iar Gabriela Mârze nu a deținut și nu a exercitat niciodată atribuții de administrare a fondurilor rambursate în proiect în numele solicitantului ANR.
Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro