New York Times anunţă moartea "Indestructibilului", AVIATORUL român EROU în cel de-al II-lea Război Mondial

New York Times anunţă moartea "Indestructibilului", AVIATORUL român EROU în cel de-al II-lea Război Mondial

Aviatorul Alex Vraciu, unul dintre eroii armatei americane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a stins din viaţă la vârsta de 96 de ani. În memoria "Indestructibilului”, aşa cum a fost supranumit pilotul român, cotidianul "New York Times" a publicat un articol în care se evocă momentele de glorie când el a distrus şase avioane japoneze în doar opt minute.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, escadrila în care se afla Alex Vraciu a intrat în luptă, iar românul a duborât din prima cinci avioane inamice. Se întâmpla în octombrie 1943. Căteva luni mai târziu, în vara lui '44, deţinea deja recordul la avioanele doborâte, relatează New York Times, care nu uită să amintească faptul că deşi a fost propus de cinci amirali pentru "Medalia de Onoare”, cea mai înaltă distincţie militară americană, românul a primit doar "Crucea marinei”.

Faptele pentru care Alex Vraciu a devenit erou al Marinei Militare Americane au avut loc în 19 iunie 1944, în timpul Bătăliei din Marea Filipinelor. Deşi avionul său avea probleme la motor, el a reuşit să intercepteze o formaţiune de 40 de bombardiere japonezesă , să doboare şase avioane inamice în numai opt minute şi să se întoarcă teafăr pe portavionul "USS Lexington”.

Cum era fieresc, a fost primit ca un erou de către colegii săi şi fotografiat chiar în momentul în care a deschis carlinga, arătând cu degetele numărul avioanelor japoneze pe care tocmai le doborâse. De altfel, această poză a rămas una dintre fotografiile istorice ale celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ne puteți urmări și pe Google News

După acest moment, el şi-a aratat în continuare curajul în luptă, fiind doborât, în decembrie 1944, deasupra Insulelor Filipine. A avut noroc şi a fost salvat de luptătorii din rezistenţa filipineză, care l-au numit comandantul unităţii de gherilă care se lupta cu trupele japoneze. După câteva săptămâni a reuşit să facă joncţiunea cu trupele americane şi să se întoarcă acasă.

În 1964 s-a retras din armată şi a lucrat în domeniul bancar. Despre faptele de arme ale românului s-au scris cărţi şi s-au făcut documentare. Alex Vraciu a apărut, între altele, în documentarul "The Zero Killer”, realizat de "History Channel”, informează Adevărul.