Nici când sunt în criză, nu dau bani pentru analize. Ministerul Sănătății va testa doar 42 de flacoane, din mii de produse

Nici când sunt în criză, nu dau bani pentru analize. Ministerul Sănătății va testa doar 42 de flacoane, din mii de produse

Catalogul produselor biocide (dezinfectanți) avizate pentru piața din România are 169 de pagini. La controlul pe care-l va declanșa în curând Ministerul Sănătății, va fi analizată, însă, doar efi ciența a 42 de dezinfectanți pentru suprafețe, pentru că „ar costa prea mult” să analizeze mii de produse

Sunt două tipuri de produse dezinfectate în România: TP1 – cele pentru dermă și TP2 – cele pentru suprafețe. În total, mii de produse. Laurențiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății (MS), a anunțat ieri că instituția pe care o reprezintă va face un „mare” control pe biocide în județele țării și în București.

Testele au dublu scop

Inspectorii vor preleva probe de la producătorii și distribuitorii de dezinfectanți și, în județele unde nu sunt astfel de entități, direct din spitale. Marele control, însă, pare apă de ploaie. „Se vor face teste, dar pentru 42 de produse TP2, nu pentru toate”. De ce nu toate, mai ales că e vorba de sănătatea unei națiuni? „Ar costa prea mult”, a susținut Colintineanu care n-a știut să spună exact cât.

Ne puteți urmări și pe Google News

Analizele, care nu vor fi nici de data aceasta făcute pe concentrație, ci pe eficiența contra bacteriilor, se vor realiza în trei laboratoare, din București, Iași și de la DSP Ialomița. „Laboratoarele nu sunt acreditate”, a recunoscut Colintineanu, dar testele vor fi folosite pentru acreditarea lor, așa că lovesc doi iepuri cu un glonț.

Șefii spitalelor care n-au renunțat la Hexi, lăsați în pace

Deși încă din 11 mai s-a interzis utilizarea produselor Hexi Pharma, mai multe unități din țară n-au renunțat la ele. Exemplu este Spitalul Județean Craiova, unde au fost descoperite săptămâna trecută.„Fiind un spital regional foarte mare, au avut probleme cu aprovizionarea cu alți dezinfectanți”, a justificat Colintineanu. Întrebat dacă s-au luat măsuri administrative contra managerului, a spus că nu, pentru că „e posibil să fi semnalat problema înainte de control”. Dar dovada nu ne-a dat-o!

Alți bani pentru alți dezinfectanți

De obicei, achizițiile se fac, în spitale, la sfârșitul anului pentru anul următor sau măcar din semestru în semestru. Asta înseamnă că sunt spitale care ar putea să-și fi epuizat deja fondurile pentru dezinfectanți. „Dacă ne semnalează astfel de probleme, le vom rezolva”, replică reprezentantul MS. Dar a evitat să spună pe șleau dacă vor suplimenta fondurile sau dacă, din bugete și așa mici, spitalele vor redirecționa bani de la alte capitole (gen medicamente) pentru noi dezinfectanți.