Nici o șansă pentru moțiunea de cenzură | EDITORIALUL EVZ

Nici o șansă pentru moțiunea de cenzură | EDITORIALUL EVZ

PNL punctează, azi, faptul că se află în opoziție și se preface că vrea să dea jos guvernul Ponta printr-o moțiune de cenzură. Nu cred nici în șansele moțiunii, nici în deplina onestitate a demersului liberal.

 În primul rând, nu cred că PNL poate aduna voturi prin care să treacă moțiunea. Nici UNPR și nici PLR-PC nu se pot despărți de PSD și de Victor Ponta. Ambele partide depind, în 2016, de bunăvoința social-democraților de a le lua pe liste comune. Așa cum arată acum legile electorale, cu prag de 5%, UNPR și PLR-PC nu intră în Parlament pe cont propriu – sondajele sunt unanime în această privință. Ce le poate oferi cuplul Alina Gorghiu-Vasile Blaga? Eventual câteva ministere într-un guvern, însă în nici un caz o alianță electorală, pentru că electoratul liberal s-ar opune vehement. UDMR continuă jocul de-a Opoziția, dar, în realitate, are o înțelegere subterană cu Victor Ponta. Le lipsește liberalilor și un negociator bun, care să știe cu ce-i poate atrage pe oamenii lui Ponta, astfel încât să spargă frontul premierului.

În al doilea rând, nu cred că PNL își dorește, sincer, să ajungă la guvernare, acum, și să-l propulseze pe Cătălin Predoiu în poziția de premier. Dacă doreau asta, liberalii îl dădeau afară pe Teodor Atanasiu imediat ce a explicat, fără rușine, strategia de a-i marginaliza pe foștii pedeliști și de a scăpa de Predoiu. Atanasiu a scăpat nesancționat și rămâne în poziția de locotenent al președintelui PNL, Alina Gorghiu. Să nu uităm că Gorghiu i-a fost consilieră, pe vremea când era președinte al AVAS...

În al treilea rând, cred că PNL glumește când vorbește de alegeri anticipate. Știți cât de complicate sunt procedurile constituționale: practic ar trebui să cadă trei guverne – unul prin moțiunea de cenzură, iar ulterior să fie respinse alte două propuneri venite dinspre președintele Iohannis. Sub nici o formă nu-și vor tăia craca de sub picioare vreo 200 de parlamentari care știu că nu mai au șanse să prindă un nou mandat. Dar, dacă prin absurd s-ar întâmpla asta, ar însemna să se organizeze alegeri după catastrofala lege clocită de Cristian Pârvulescu, mulțumită căruia avem azi peste 500 de parlamentari.

Ne puteți urmări și pe Google News

După opinia mea, liberalilor le convine de minune ca Victor Ponta, cu problemele sale penale, să rămână la Palatul Victoria și să se uzeze, până în 2016. Poate că se va ajunge chiar la o erodare atât de puternică a PSD încât va fi afectat nucleul dur al electoratului, iar prevederea prin care primarii sunt aleși într-un singur tur se va întoarce împotriva social-democraților, cei care au promovat-o. Poate. Cred că PNL se bazează prea mult pe indignarea populară, pe guerilla de pe Facebook, pe diaspora și speră ca minunea din 16 noiembrie – o prezență masivă la vot, ca protest față de Ponta și PSD – să se repete. Spre deosebire de noiembrie 2016, acum a apărut o nemulțumire față de coabitarea PSD-PNL-Iohannis, în chestiuni precum numirea șefului DIICOT, Daniel Horodniceanu, sau adoptarea unei legislații electorale care elimină concurența de pe piața politică. PNL nu și-a îndeplinit nici acum angajamentul de a-i da afară din partid pe toți parlamentarii condamnați pentru corupție. În plus, după opinia mea, în săptămânile următoare, dacă guvernul Ponta supraviețuiește, vor apărea noi semne ale coabitării: de exemplu, va fi adoptată noua lege a alegerilor parlamentare, cu sfidarea referendumului din 2009, care prevedea un legislativ unicameral și reducerea numărului de aleși la 300.

Publicul este entuziasmat, în aceste zile, la reacția fermă a lui Klaus Iohannis față de Ponta și speră că, în sfârșit, Cotroceniul va folosi artileria grea împotriva Palatului Victoria. Sunt sceptic. Acest șef al statului nu pare a avea profilul psihologic pentru a duce un conflict de durată cu premierul. Nu știa Iohannis, măcar din campania electorală, dacă nu mai devreme, cine este Victor Ponta? Știa, dar luni întregi a acceptat tot ce i s-a oferit de la Guvern. Va veni vara, aceste zile tensionate se vor uita, iar în toamnă Iohannis, PNL și PSD vor bălti fericiți în mlaștina ambiguă în care au trăit și până acum.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.