Nicolae Matei primarul de Năvodari cumpăra influență cu terenuri pe malul mării

Nicolae Matei primarul de Năvodari cumpăra influență cu terenuri pe malul mării

Unele terenuri erau oferite direct ca șpagă iar altele “mascate” de contracte de vănzare-cumpărare pe prețuri de nimic. O judecătoare a luat șpagă, iar șeful SIPI Constanța a cumpărat direct de la o firmă a primarului samsar de terenuri un lot pe malul mării. Într-un alt dosar care are ca obiect o scurgere de informații ce a compromis un flagrant al DNA comisarul șef George Dorel Popa, comandantul SIPI apare “doar” ca martor.

Corina Jianu președintele Secţiei a II a Civile a Tribunalului Constanța a fost suspendată în urmă cu trei zile de Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia a venit după ce judecătoarea  a fost trimisă în judecată pentru luare de mită şi alte două fapte de abuz în serviciu. Corina Jianu este acuzată că a primit prin intermediul fiicei sale Roxana Jianu un teren de la primarul PSD al orașului Năvodari Nicole Matei. Conform procurorilor vânzarea este o recompensă pentru judecatoarea Jianu Corina Eugenia care a solutionat numeroase procese de fond funciar in care Comisia locala Navodari era parte. Primarul de Năvodari din urmă se află în arest preventiv de la sfârșitul lunii august. Nicolae Matei este cercetat în două dosare și a fost condamnat deja în primul la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru dare de mită dar decizia a fost contestată de edil la Curtea de Apel Constanţa. În acest dosar procurorii DNA îl acuză pe primarul oraşului Năvodari că, în perioada iunie - octombrie 2012, i-ar fi solicitat comandatului IPJ Constanța comisarul sef Valentin Burlacu să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină in favoarea sa. În schimbul protecției pe 25 octombrie 2012 Nicolae Matei i-ar fi oferit ofiţerului de poliţie două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piaţă de 46.160 de euro.

Comisarul șef  Valentin Burlacu s-a autodenunțat și așa a luat naștere primul dosar al edilului Nicolae Matei. Cele două terenuri au fost oferite prin intermediari, cu simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de respectivii intermediari, pentru care s-ar fi plătit 59.000 de lei, însă în realitate nu s-a achitat niciun ban. De fapt aceasta era o practică a lui Nicolae Matei care a oferit în același mod terenuri mai multor oameni cu funcții importante din Constanta sau Bucuresti.

Spaga: teren cu iesire la mare

Ne puteți urmări și pe Google News

Acuzațiile în cel de-al doilea dosar sunt cinci la număr, de la abuz în serviciu la spălarea banilor. Pe lista lui Matei se afla și Luiza Roxana Jianu fiica judecatoarei Jianu Corina Eugenia. Ea a cumpărat un teren de 500 de metri pătrați în intravilanul orașului Năvodari de la Top Vision SRL unde asociat este Nicolae Matei și sora acestuia. Terenul tranzacționat provenea din fosta Tabăra de copii de la Năvodari via Top Vision. Prețul la care s-a tranzacționat terenul este unul derizoriu dacă luăm în calcul că se află pe malul mării. Fiica judecatoarei a plătit 8560 de lei în timp ce valoarea de piață depășea la momentul tranzacției 100 000 de lei.

Șeful SIPI Constanța pe „lista lui Matei”

Printre cumpărătorii favoriți ai lui Nicolae Matei se află și șeful Doi și un sfert Constanța, comisarul șef George Dorel Popa. În comparație cu fostul șef al IPJ Constanța, comisarul șef Valentin Burlacu, Popa nu a făcut niciun demers în justiție cu privire la achiziția terenului și cu siguranță că se consideră cumpărător de bună credință. Comisarul șef Dorel George Popa a mai apărut ca martor într-un dosar de corupere a unui polițist. Fostul subprefect al Constanței, Selamet Yucsel a promis mită polițistului Bărbulescu Claudiu care îl cerceta într-un dosar. Polițistul însă s-a autodenunțat la DNA și ar fi trebuit să urmeze un flagrant. Din cauza unor scurgeri de informații flagrantul nu a mai avut loc. Conform rechizitoriului din dosar, Gelil Eserghep, președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco Musulmani din România, cumnatul fostului subprefect Selamet Yucsel, a avut un rol determinant în deconspirarea acțiunii procurorilor. El a fost cel care a aflat de dosarul cumnatului său și l-a anunțat să rupă legătura cu polițistul denunțător. Eserghep l-a atenționat pe cumnatul sau la telefon și conversația a fost interceptată. Redăm un fragment din stenograma aflată la dosar: „Ai de cel puţin două-trei săptămâni, ai totul şi dosar … şi ăsta, şi telefonul ascultat şi tu eşti filat şi tot-tot-tot. Sigur.”  

Pe parcursul cercetarii Gelil Eserghep nu a declarat care a fost sursa sa.  Cert este ca despre această anchetă se interesase și șeful SIPI Dorel George Popa care îi solicitase fostului adjunct al șefului IPJ Constanța, comisar șef Camil Manea să-i pună la dispoziție date despre dosarul lui Selamet Yucsel chiar înainte de data flagrantului. Manea l-a chemat în biroul său pe denunțătorul Barbulescu Claudiu căruia i-a cerut amănunte din dosarul lui Yucsel Selamet. De față era și șeful SIPI George Dorel Popa. La proces comisarii șefi George Dorel Popa și Constatin Dancu, fost șef al IPJ la acea vreme, au fost martori. Acuzarea nu a avut date concrete despre implicarea în scurgerea de informații a celor doi comisari de poliție: George Dorel Popa și Constantin Dancu de aceea cei doi au avut doar calitatea de martori. Se pare că între Gelil Eserghep și sursa sa din interiorul anchetei se mai află o persoană care nu a fost identificată pe parcursul anchetei. Gelil Eserghep a primit un an cu executare, iar cumnatul său Yucsel Selamet un an și două luni cu executare. Instanța a acceptat amânarea efectuării pedepsei cu doi ani. În prezent, Gelil Eserghep este încă președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco Musulmani din România, organizație politică cu reprezentare în Parlament.

Revenind la seful SIPI Constanta, comisarul sef George Dorel Popa trebuie amintit ca acesta predă atât la Universitatea Ovidius cât și la Universitatea Maritimă Constanța. Titlul de profesor și l-a dobandit de la Universitatea Maritimă Constanța în luna decembrie anul trecut. Coincidența sau nu, în septembrie 2013 un profesor și unsprezece studenți au fost reținuți într-un dosar de luare de mită.