Nicușor Dan, un pericol pentru PNL, dar și pentru PSD

Nicușor Dan, un pericol pentru PNL, dar și pentru PSD

Foarte mulți votanți anti-PSD sunt dezamăgiți că Nicușor Dan, pe care l-au susținut pentru a împiedica victoria Gabrielei Firea, nu a reușit să câștige alegerile din Capitală.

 În ciuda abordării pesimiste, nu cred că putem vorbi de un eșec al acestuia, din moment ce, în ciuda structurilor de partid șubrede ale Uniunii Salvați Bucureștiul, a reușit totuși să ia o treime din voturile bucureștenilor care au votat.

Victoria PSD are un pronunțat gust amărui. Nicușor Dan reprezintă un pericol foarte mare pentru social-democrați. Actualul electorat tradițional al PSD - alegători cu vîrste înaintate, provenite preponderent de la sate și comune -, se va împuțina pe cale naturală. Social-democrații nu pot umple golul doar din mediul rural, ci trebuie să atragă electorat tânăr urban, așa cum fac partidele social-democrate din Europa.

Acest segment electoral însă, cunoscut în Occident drept Stânga progresistă, a fost acaparat de Nicușor Dan, legitimat lider în București, cu șanse să repete figura la parlamentare. „Oamenii muncii din multinaționale” nu se vor îndrepta către PSD. Victor Ponta a sesizat pericolul și a expediat USB la extrema stângă a spectrului politic, sperând că fantoma comunismului îi va speria pe noii susținători ai lui Nicușor Dan. Uniunea Salvați Bucureștiul, care se va transforma în Uniunea Salvați România, nu se proclamă însă doctrinar nici de la Stânga, nici de la Dreapta. Se poziționează în opoziție cu sistemul tradițional de partide, pentru a capta cât mai mulți dezamăgiți de actuala clasă politică. „PSD-PNL, aceeași mizerie!” Vă amintiți?

Ne puteți urmări și pe Google News

Foarte interesant este faptul că „oamenii muncii din multinaționale” votau până duminică cu PNL. Era doar un vot de conjunctură, ei fiind corporatiști tradițional de stînga. Liberalii au reușit însă să-i sperie cu sprijinul acordat lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei. Valorile tradiționale pentru care militează fostul lider al Pieței Universității, suspectat că a turnat la Securitate, sunt în contradicție cu crezurile lor politice progresiste. Liberalii nu vor mai putea să recupereze acest electorat, format din indivizi cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. După ce l-au alungat pe Marian Munteanu le va fi greu să se orienteze și către conservatori.

Marea victorie a lui Nicușor Dan și USB constă în faptul că s-a creat o primă breșă în zidul care apăra partidele tradiționale de furia alegătorilor care nu se mai simt reprezentați de ele. Cu certitudine a existat un „efect #Colectiv” asupra alegerilor din București. Poate nu suficient de consistent pentru a face posibilă înfrângerea PSD, dar destul de puternic pentru crea o alternativă.

Marele avantaj al lui Nicușor Dan este că provine din afara sistemului tradițional de partide. În Europa, partidele de acest tip sunt pe val. Potențial pentru ele există și în România. Nicușor Dan a fost legitimat duminică de bucureșteni drept primul lider politic din noul val (Cred că formula „antisistem” este incorectă”). Vor urma și alții. Marian Munteanu a anunțat că va lansa un partid ultra-conservator. Interesant este că, așa cum observa și sociologul Sebastian Lăzăroiu pe Facebook, acest partid are potențial să muște din electoratul tradițional al PSD, în special tineri din mediul rural.

Un lucru este cert: de acum încolo, PSD și PNL nu vor mai putea să mai convingă electoratul tânăr. Ambele partide sunt, în opinia noului val de alegători, expirate. Tinerii se vor orienta către partide noi. PSD și PNL riscă să devină irelevante.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor