Nimeni nu ar fi trebuit să facă aceste fotografii. Un singur om a avut CURAJUL | GALERIE FOTO

Nimeni nu ar fi trebuit să facă aceste fotografii. Un singur om a avut CURAJUL | GALERIE FOTO

Orice imagine surprinsă în Coreea de Nord care ajunge în atenția opiniei publice occidentale suscită imediat un imens val de interes, viața cotidiană din secluzivul stat comunist fiind încă o adevărată necunoscută pentru cei aflați în afara granițelor.

Deși autoritățile comuniste încearcă, prin toate mijloacele posibile, uneori recurgând chiar la forță sau amenințări cu arestul, să împiedice scurgerea de informații și imagini care nu sunt realizate în zonele special indicat de către propoganda nord-coreeană, mai mulți turiști sau jurnaliști occidentali au reușit să scoată din țară fotografii "interzise".

Iar unora dintre ei, cum este cazul fotografului fracez Eric Lafforgue, li s-a interzis să mai pătrundă pe teritoriul nord-coreean după ce comuniștii de la Phenian și-au dat seama că sistemul lor de supraveghere a fost încălcat.

În urma celor șase vizite efectuate în Coreea de Nord, fotograful și-a dat seama că mulți dintre nord-coreeni habar n-au ce înseamnă tehnologia modernă, telefoanele mobile și camerele foto fiind ceva de domeniul fanteziei. Iar viața grea, plină de lipsuri pe care o duc, se vede atât pe fețele osoase și îmbătrânite ale localnicilor, cât mai ales în interioarele caselor, ce par pentru occidentali desprinse parcă din imaginile de la începutul secolului trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult decât, lucrurile absolut banale și firești pentru majoritatea dintre noi, cum ar fi călătoriile dintr-un oraș în altul, în Coreea de Nord se desfășoară după reguli stricte și doar cu aprobarea autorităților.

În magazinele nord-coreene, doar elitele pot fi văzute, iar condițiile de siguranță pentru muncitori lipsesc cu desăvârșire. La delfinariul din Phenian, turiștii străini au voie să fotografieze delfinii, fără a îi prinde însă în cadru și pe soldații care reprezintă aproape 99% din public.