O NOAPTE CU KOVESI și COLDEA. Alegerile prezidențiale din 2009 și legătura cu Operațiunea "Noi suntem Statul!"

O NOAPTE CU KOVESI și COLDEA. Alegerile prezidențiale din 2009 și legătura cu Operațiunea "Noi suntem Statul!"

Kovesi-Coldea fac parte din nucleul Operațiunii "Noi suntem Statul!". Este un lucru pe care l-am tot scris în ultimele săptămâni, atunci când am descris și documentat diverse momente, de la partidele de tenis la nivel înalt la chermezele din vilele SRI. Un nou element vine să contureze acest tablou.

Recent, în spațiul public s-a discutat despre implicarea lui Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI, a lui George Maior, directorul SRI, Laura Codruța Kovesi, procuror general al României, a altor demnitari, în operațiuni cu caracter politic. Gelu Vișan, politician PMP, a aruncat în spațiu public o informație. Potrivit acesteia în noaptea alegerilor din 2009, turul doi al alegerilor prezidențiale, în casă la gabriel Oprea ar fi existat o reuniune la nivel înalt a unor demnitari. 

La un moment dat, Traian Băsescu, fostul șef al statului, a făcut următoarea afirmație despre această întâlnire:

”Se adunau să se pună bine cu câştigătorul. Erau şefii instituţiilor de forţă şi îşi pregăteau strategia la Gabriel Oprea”, a spus Traian Băsescu nominalizându-i pe George Maior şi Laura Codruţa Kövesi. Întrebat de ce tocmai la Gabriel Oprea s-au reunit, Băsescu a răspuns râzând: ”El avea whisky în cantităţi nelimitate”. Fostul preşedinte a adăugat că la acea reuniune au mai participat mai multe persoane. ”Au mai fost şi alţii. Tot din instituţiile de forţă, dar şi din presă”, a afirmat Traian Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Afirmația fostului președinte este incompletă și parțial inexactă. 

Ceea ce trebuie înțeles este faptul că Gabriel Oprea a jucat un rol extrem de important în structura care l-a ajutat pe Traian Băsescu să rămână președinte al României. Vă reamintesc documentele Ambasadei SUA la București, publicate de Wikileaks, potrivit cărora până în 2009 Oprea a devenit aliatul politic al lui Băsescu, care l-a nominalizat pentru o funcție guvernamentală importantă. În 2009 Băsescu l-a recompensat pe Oprea cu a patra stea de general”, se arată raportul Ambasadei.

Documentul explică miza acestor promovări ale fostului dușman politic al lui Băsescu: în cursa prezidențială din decembrie 2009, Oprea și-a folosit ampla rețea de parteneri politici și de afaceri ca să-l sprijine activ în campanie pentru realegerea lui Băsescu. După victoria acestuia din urmă, Oprea a participat oficial la formarea guvernului, ca lider al grupului parlamentarilor independenți, alimentând zvonurile conform cărora, alături de reformiștii din PSD și dezertorii din PNL, va forma un nou partid, Uniunea Națională pentru Progres, cel mai târziu în 2010, se arată în documentele ambasadei SUA livrate de WikiLeaks. Analiza SUA se va dovedi corectă.

Citiți relatarea unuia din participanții la aceea întâlnire din noaptea de 6-7 decembrie 2009 în ziarul nostru de mâine.