Noi vrem asfalt! Bărbații din satul cu fântână arteziană au închis birtul și au intrat în greva foamei I UPDATE

Autor: | | 1 Comentarii | 803 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Oamenii din Fizeș sunt supărați că, de 20 de ani, primarul ales le tot promite străzi asfaltate

Cei mai în putere bărbați din Fizeș, Caraș Severin, au decis să ia taurul de coarne și fac greva foamei, de luni dimineață, în fața primăriei comunei Berzovia, de care aparține satul lor.

UPDATE 1. Marți dimineață, grupului de protestatari li s-au adugat alte 60 de persoane din Fizeș. ”Oamenii au venit să ne susțină”, spune unul din geviști. El relatează că luni seara, după ora 20,00, la fața locului a ajuns subprefectul. Cu el au venit și două mașini de la Drumuri. Concret, protestatarilor, nu li s-a spus nimic. ”Primarul nu a venit să stea de vorbă cu noi deși au trecut 24 de ore de când am inițiat protestul. Ieri toată ziua, și azi, când a ieșit din instituție a folosit ușa din spate. Se ferește să dea ochii cu noi, pentru că nu mai știe ce să ne mintă. Acum a pus mașinile care aduc piatra în comună să treacă prin fața primăriei, ca să vedem”, a declarat Mihăiță Roșca.

Ei protestează îm potriva primaru lui ales de 20 de ani, care niciodată în acest răstimp nu a găsit oportună asfaltarea străzilor din Fizeș sau a drumului care leagă satul de centrul comunei.

În satul Fizeș nu vin ambulanțele chemate, nu se colectează gunoiul. Oamenii trăiesc izolați nouă luni pe an, cât e vreme urâtă. Ies la liman doar vara, în rest, din septembrie, când încep ploile, și până la finele primăverii, stau izolați întro mare de noroi. Drumurile, fie că e vorba de cele din sat, sau de cel care leagă Fizeșul de Berzovia, arată, așa cum se vede în imagini, de parcă ar fi fost arate cu plugurile.

„Până vine cineva de sus”

Prin urmare, câțiva bărbați din sat au decis să facă ceva concret. Au mâncat bine luni dimineață, cei mai mulți dintre ei, și, înarmați cu pancarte prin care cer DNA și Prefecturii să ancheteze felul în care Primăria Berzovia cheltuie banii publici, s-au postat în fața sediului administrației locale și au declarat greva foamei.


FOTO: Așa se circulă în Fizeș FOTO: EVZ„Eu mi-am băut doar cafeluța, dar rezistăm în greva foamei, atât cât trebuie. Stăm aici zi și noapte, nemâncați, rezistăm cât e nevoie, până vine la noi cineva «de sus». Greva e stabilită pe termen nelimitat. Ne-am săturat de noroi”, spune Gheorghe Arnăutu. Alături de el mai sunt 10 bărbați: patronul birtului din satul Fizeș, patronul magazinului alimentar, oameni care și-au luat liber de la serviciu pentru a marca prima zi de grevă a foamei.

„Revolta noastră e cu atât mai mare cu cât am văzut zilele acestea că primarul nostru a cumpărat piatră și pietruiește străzi din Berzovia, iar pe noi ne lasă în continuare în noroi, pentru că din Fizeș nu are voturi”, explică Mihăiță Roșca, unul dintre protestatari.

„Au băgat gâștele”

În satul Fizeș locuiesc 1.100 de oameni. Supărarea lor pe primar e maximă deoarece singura investiție în infrastructură pe care PSDistul Aurel Coriolan Luca, reales timp de cinci mandate, a făcut-o, a fost fântâna arteziană din fața Căminului Cultural. În 2014, edilul a considerat că, dacă tot se scaldă-n noroi trei sferturi din timpul anului, fizeșenii merită o fântână decorativă, iar acum e supărat că oamenii sunt nemulțumiți. „Le-am făcut fântâna din forțe proprii, în fața căminului cultural. Și am oprit-o, pentru că au băgat gâștele în ea”, spune edilul.

În așteptarea comisiei și promisiunile pentru 2020

De câteva ori pe an, de mai bine de un deceniu, sătenii din Fizeș protestează nemulțumiți de drumurile proaste. În urma protestului din ianuarie, oamenilor li s-a promis că o comisie va constata starea drumurilor la fața locului și că se va găsi o soluție de reparare. Din banii alocați pentu pietruire, primarul a început, zilele trecute, să acopere străzile din centrul comunei, ca să dea bine înaintea campaniei electorale care va începe peste două luni. În ceea ce-i privește pe fizeșeni, PSD-istul Aurel Coriolan Luca le cere să-l mai voteze încă un mandat, promițând că drumul lor „a fost prins într-un program de finanțare în 2020, dacă primim banii”.
Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro