Norica Nicolai, tradata de trecutul de procuror

Basescu a dezvaluit ca, in 1987, aceasta a bagat in puscarie o persoana in absenta unui proces, dupa ce in prealabil a acuzat un nevinovat.

Presedintia a facut ieri public motivul real pentru care Traian Basescu a respins candidatura Noricai Nicolai pentru fotoliul de ministru al justitiei: doua cazuri controversate din activitatea de procuror a acesteia incheiata in 1991.

In primul, in anul 1987, senatorul liberal, in calitate de procuror, ar fi bagat dupa gratii o persoana in absenta unui proces, dupa ce, in prealabil, a acuzat de aceleasi fapte un nevinovat pe care instanta l-a condamnat si incarcerat. In al doilea, Nicolai ar fi pledat ca avocat intr-un proces de infiere a unui copil, desi statutul de procuror nu i-o permitea.

„Nu o voi numi niciodata ministru al justitiei”, a asigurat Basescu la cateva minute dupa ce cele doua cazuri au fost facute publice. „Daca o vrea, premierul mai are si o alta varianta: trecand prin parlament”, a sugerat presedintele, precizand ca, daca parlamentarii isi vor da avizul, va fi obligat sa semneze decretul de numire.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doua pete la dosar: 1987 si 1991 Dupa ce seful statului i-a reprosat initial „reputatia stirbita” in urma scandalului „Nepoata”, Palatul Cotroceni a scos din sertar date din mapa profesionala a Noricai Nicolai, insumand documentele legate de traseul profesional: evaluari, bilanturi, functii ocupate, eventuale sanctiuni primite. Potrivit unui comunicat al presedintiei, documentele au fost cerute de Basescu de la Parchetul General pe 17 decembrie, in aceeasi zi in care a promis propunerea din partea premierului, pentru a analiza activitatea lui Nicolai.

„In 1987, doamna Norica Nicolai (fosta Norica Clinci), procuror la Procuratura locala Oltenita, judetul Calarasi, a instrumentat un dosar penal, in urma caruia o persoana nevinovata a fost condamnata si incarcerata. Dupa condamnare, politia a descoperit adevaratul vinovat. Persoana vinovata si persoana nevinovata aveau aceleasi nume si prenume, dar restul datelor de stare civila erau diferite. In loc sa faca demersuri pentru achitarea primei persoane si punerea sub acuzare a celei de-a doua persoane, in conditiile legii, doamna Nicolai a modificat mandatul de arestare al persoanei nevinovate, fara sa declanseze inceperea urmaririi penale si un nou proces pentru persoana vinovata. In acest mod, faptuitorul real nu a mai beneficiat de dreptul la aparare, nefiind audiat si intrand direct in arest, in baza mandatului modificat de doamna Norica Nicolai”, descrie presedintia cazul dupa care Nicolai ar fi fost sanctionata disciplinar.

In a doua situatie, trei ani mai tarziu, senatorul liberal ar fi „reprezentat, in baza unei procuri, un cetatean strain, intr-un proces de infiere a unui copil din Bucuresti”, desi era procuror. „Pentru a-si motiva fapta neconforma cu statutul de procuror, doamna Nicolai a invocat necunoasterea legii. La o luna, a parasit magistratura”, precizeaza presedintia.

Presedintele Traian Basescu i-a facut premierului Tariceanu o a treia invitatie la discutii pentru numirea unui ministru al justitiei. Basescu i-a oferit lui Tariceanu posibilitatea sa fixeze ora, data si locul in care sa se intalneasca.

BLOCAJ TOTAL INTRE PALATE

Premierul nu i-a raspuns lui Basescu la telefon Presedintele sustine ca nu a dorit ca petele din dosarul lui Nicolai sa fie facute publice, inainte de a discuta cu premierul, dar ca, in ciuda insistentei sale, inclusiv pe sistemul de comunicatii speciale dintre Cotroceni si Palatul Victoria, acesta nu i-a raspuns la telefon.

„Aseara am incercat sa iau legatura telefonic cu primul-ministru. Speram ca il voi convinge sa renunte la candidatura. Refuzul de a raspunde la apelul presedintelui Romaniei este un lucru grav, inadmisibil. Putea sa fie o problema de siguranta nationala”, a atras Basescu atentia. Premierul Calin Popescu-Tariceanu sustine ca nu i-a raspuns presedintelui la telefon pentru ca afirmase anterior ca nu mai are ce negocia in legatura cu numirea Noricai Nicolai.

LIPSA DE VERIDICITATE

Antonescu contesta arhiva Parchetului 

Vicepresedintele PNL Crin Antonescu considera ca nu exista nicio incalcare a conditiilor de legalitate in ceea ce priveste numirea Noricai Nicolai. El afirma ca, daca faptele pe care seful statului le aduce ca argument pentru refuzul de a o numi pe Norica Nicolai se sustin intr-adevar, atunci ele au fost sanctionate anterior si astfel nu sunt afectate drepturile civile ale colegei sale de partid.

Crin Antonescu s-a aratat sceptic si in ceea ce priveste veridicitatea arhivei Parchetului din perioada comunista. Liberalul l-a intrebat public pe seful statului daca a  cerut si dosarul profesional al fostului ministru al justitiei Monica Macovei, atunci cand presa a relatat ca ar fi semnat mandate de arestare in alb.

PRINS PE PICIOR GRESIT

Tariceanu a refuzat si ieri sa mearga la Cotroceni

Premierul si-a pregatit o strategie de contracarare a presedintelui, dar declaratia de aseara a sefului statului i-a dat planurile peste cap  Acuzatiile lui Basescu au venit dupa ce Tariceanu nu s-a prezentat nici ieri la intalnirea solicitata de Traian Basescu pentru a discuta despre nominalizarea noului ministru al justitiei. Potrivit unor surse liberale, Basescu a incercat sa-l contacteze telefonic pe Tariceanu, joi seara,  dar acesta a evitat discutia.

De data aceasta, premierul nu i-a mai raspuns personal sefului statului, ci prin intermediul purtatorului de cuvant Camelia Spataru. Ea a declarat ca premierul Tariceanu nu are ce discuta cu presedintele Basescu in privinta portofoliului Justitiei, numirea unui ministru facand parte din atributiile primului-ministru. „Presedintele, in mod normal, trebuie sa semneze decretul de numire”, a spus Spataru. Variantele liberalilor

Inainte de declaratia lui Basescu, premierul Tariceanu si consilierii sai de imagine au intors pe toate partile variantele de reactie. Liberalii asteptau ca seful statului sa iasa oficial si sa spuna daca are si alte motive pentru care nu o accepta pe Norica Nicolai la justitie.

In cazul in care Basescu ar fi iesit la  rampa cu o noua acuzatie, Tariceanu era pregatit sa declare ca nu stia nimic despre aceasta situatie. Mai ales ca, inainte de sedinta conducerii PNL in care Norica Nicolai a fost propusa la Justitie, Tariceanu a intrebat-o in particular daca nominalizarea sa va ridica probleme. Norica Nicolai i-a raspuns la vremea respectiva ca nu.

De altfel, si in cursul zilei de ieri, Tariceanu a chemat-o pe Norica Nicolai si a intrebat-o daca este vreun pericol in insistenta lui Basescu. Si de aceasta data, raspunsul a fost negativ.

De asemenea, Tariceanu fusese sfatuit sa-l acuze pe Basescu ca a pastrat tacerea timp de patru saptamani asupra acestor acuzatii.  Ieri-seara, dupa acuzatiile de la Cotroceni, Tariceanu urma sa aiba o noua intalnire cu consilierii sai pentru a pregati replica fata de acuzatiile concrete. Liberalii se pregatisera si pentru varianta in care presedintele anti-Nicolai s-ar fi rezumat la scandalul „Nepoata”.

Liderii PNL erau pregatiti sa continue atat ofensiva mediatica, dar si pe cea juridica. Ofensiva mediatica presupunea cautarea de situatii similare printre apropiatii lui Traian Basescu. (Romulus Georgescu)