Nota de plată pentru scumpirea gazelor: 525.000 de locuri de muncă și reintrarea în recesiune

Nota de plată pentru scumpirea gazelor: 525.000 de locuri de muncă și reintrarea în recesiune

Taxele şi impozitele introduse în ultimii ani, de la majorarea TVA, până la taxa de stâlp, precum şi majorarea continuă a preţurilor administrate, în special la energia electrică şi gaze naturale, ca urmare a calendarului de liberalizare a pieţei convenit cu FMI, riscă să îngroape economia românească, avertizează Consiliul Investitorilor Români (CIR).

Consiliul, care este organul de reprezentare al Asociaţiei Forumul Investitorilor Autohtoni (FIA), fondat de Ioan Niculae, a atras atenţia autorităţilor, în mod repetat şi vehement, că liberalizarea abruptă a preţului la gazele naturale din producţia autohtonă va avea consecinţe negative pe termen mediu şi lung asupra economiei româneşti. Într-un comunicat remis de acesta se arată că anunţul făcut de premierul Victor Ponta, conform căruia luni va fi prezentat, în plenul Camerei Deputaţilor, un pachet de măsuri în domeniul energetic, care va fi adoptat ulterior de Guvern, pare să fie un răspuns la solicitările adresate de industriaşi Executivului. Măsurile anunţate de premier ar trebui să le permit acestora să menţină preţuri competitive pentru produsele pe care le realizează.

Totuşi, Consiliul arată că, în contextul liberalizării preţurilor, tarifele gazelor naturale din producţia internă cu 143% pentru industrie. Dealtfel, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în energie (ANRE), Niculae Havrileţ, a declarat ieri că tarifele pentru consumatorii industriali vor creşte cu 5%, iar cele pentru consumatorii casnici cu 2%, de la 1 aprilie 2014. Havrileţ a mai precizat că nu se are în vedere şi majorarea tarifelor la energia electrică.

Ca urmare a scumpirii gazelor, industriaşii vor avea costuri mai mari de producţie, ceea ce va conduce la reducerea drastic a numărului de locuri de muncă din sector, avertizează Consiliul Investitorilor Români (CIR). "Aşa-numita liberalizare, care nu înseamnă decât o majorare agresivă a preţului gazelor naturale din zăcăminte aflate în subsolul românesc, se va solda cu reducerea a circa 525.000 de locuri de muncă în economia naţională (creşterea şomajului cu 4 puncte procentuale) şi dispariţia, anuală, a aproximativ 6,3 miliarde de euro din Produsul Intern Brut al României, echivalent cu o scădere anuală de 5% a PIB, după cum se evidenţiază în studiul "Evaluarea strategică a impactului liberalizării pieţei gazelor naturale asupra consumatorilor industriali şi în general noncasnici din România", realizat de compania de consultanţă Deloitte din România, împreună cu Deloitte Spania", se arată în documentul remis de Consiliu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scăderea cu 5% a economiei din cauza majorării preţului la gazele din producţia internă, în condiţiile în care creşterea economică este estimată, de către Comisia Naţională de Prognoză, la 2,3% în anul 2014, 2,5% în 2015, 3% în 2016, respectiv 3,3% în 2017, poate readuce România în recesiune, se mai precizează în documentul citat.

Pe lângă problemele generate de liberalizarea preţurilor gazelor din zăcămintele autohtone, Consiliul critică şi faptul că autorităţile au introdus noi taxe. Astfel, impozitul de 1,5% pe construcţiile special, aşa-numita taxă pe stâlp, aplicat inclusiv asupra investiţiilor noi, va îndepărta potenţialii investitori şi va avea efecte negative asupra celor care activează pe piaţa românească şi va limita dezvoltarea acestora, se mai arată în comunicatul remis de Consiliul Investitorilor Români.

CITIȚI ȘI:

  • DECLARAȚIE-ŞOC a celui mai bogat român
  • Tinerii, prinşi în iluzia banilor de la stat
  • Războiul facturilor la curent electric