Nou cod etic pentru cadrele didactice: interzis la meditații cu propriii elevi

Nou cod etic pentru cadrele didactice: interzis la meditații cu propriii elevi

Noul cod etic pentru profesori, aflat în curs de finalizare la Ministerul Educației, include sancțiuni aspre pentru dascăli în anul școlar 2014-2015. Codul nu este însă dublat de unul pentru elevi și părinți, fapt ce reprezintă o problemă în concepția celor din sistem.

Fără cadouri, bani și servicii

Codul etic include o serie de interdicții pentru profesori. Ministrul Educației, Remus Pricopie, a anunțat că dacă aceștia nu respectă regulile vor fi excluși din sistem chiar de la prima abatere, măsură mai mult decât drastică și deloc binevenită, ținând cont de lipsa cadrelor didactice bine pregătite din sistem.

Astfel, profesorii nu au voie să solicite sau să accepte cadouri, bani sau servicii și să-și mediteze propriii elevi. Reguli de bun simț la prima vedere, sunt de părere profesorii, însă Marius Nistor, de la Federația Spiru Haret, consideră că „noul cod trebuie dublat de un contract între școală și părinți, contract care ar trebui să facă referire și la obligațiile pe care elevii și părinții le au în școală”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta consideră, de asemenea, că sunt prea multe discuții în ceea ce privește drepturile elevilor și prea puține despre obligațiile lor, lucru ce afectează relația dintre elevi și profesori, asupra căreia se insistă în cod.

Ministerul încurajează pregătirea profesorilor pe banii lor

Marius Nistor identifică și o altă prevedere care dezavantajează cadrele didactice. Codul speculează că profesorii vor fi încurajați în pregătirea continuă pentru a atinge standarde superioare de calitate în activitatea didactică. Sindicalistul consideră însă că profesorii nu primesc fonduri pentru instruire: „Sunt încurajați să se perfecționeze, însă pe banii lor, iar dacă luăm în calcul salariile mici pe care le au, acest lucru este imposibil”.

Se pare că nici elevii nu sunt încântați de faptul că doar dascălii au obligații.

Reprezentantul Consiliului Elevilor, Tudor Găitan, este de părere că acest cod este lipsit de unul de procedură, care nu-i include și pe elevi. „Sunt probabil conștienți că acest cod nu va da roade”, spune tânărul. „Am elaborat un statut împreună cu colegii mei din consiliu, iar ministerul ne-a promis în timpul discuțiilor că până la 1 septembrie va intra în vigoare”, a declarat Tudor Găitan.