Noul Cod Fiscal. Ce ieftiniri îi așteaptă de la anul pe români

Noul Cod Fiscal. Ce ieftiniri îi așteaptă de la anul pe români

Anul viitor, românii ar trebui să aibă parte de ieftiniri consistente, atât la mâncare, cât și la benzină și motorină. Prin scăderile de taxe pe care le pregătește Guvernul, consumul are toate șansele să crească.

Scăderile de prețuri generate de diminuarea accizelor și a TVA, de anul viitor, vor conduce la ieftiniri care vor crește puterea de cumpărare a românilor.

Scăderea prețurilor la alimente, prin diminuarea TVA, cu 4 puncte la toate produsele, va determina românii să uite de o parte din barierele pe care și le-au impus în ultimii ani. De asemenea, ieftinirea benzinei și motorinei, prin diminuarea accizelor, va permite atât românului de rând, cât și comercianților, să realizeze economii consistente.

Cote reduse de TVA la carne și legume

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul a anuțat și introducerea de cote reduse de 9% la TVA pentru carne, legume și fructe. În sectorul legumelor și fructelor am putea vedea ieftiniri serioase, însă specialiștii din domeniu nu pot face încă estimări. „Prețurile vor scădea absolut, piața se reglementează și se va baza pe cerere, ofertă și istoric. Se descurajează evaziunea şi se contribuie din plin la concentrarea ofertei şi oferă posibilitatea micului producător de a participa la livrări în cadrul unei pieţe organizate”, a comentat Aurel Tănase, director general Prodcom.

Însă, în unele domenii, unde companiile au redus la maximum profitabilitatea,  ieftinirile vor întârzia să aibă loc, spun reprezentanții din  domeniu. „Preţurile la carnea de pui nu vor scădea având în vedere că acum sunt oferte cu 6 lei şi 70 de bani pentru o carcasă de pui. Costul în viu este de 4 lei şi 50 de bani, fix cât este preţul carcasei fără TVA. O scădere mai mare ca aceasta nu ar avea sens”, a comentat pentru Evz Ilie Van, președintele Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări din România.

Scăderi de preț la alcool

Băuturile alcoolice și tutunul reprezintă o pondere semnificativă din cheltuielile totale de consum ale unei familii, de circa 10%, potrivit INS.

„Cu cât impozitezi mai puțin, cu atât ai mai mulți oameni care plătesc taxele. În momentul în care crește un preț, se diminuează consumatorii. De la 1.000 de euro pe hectolitrul de alcool, acciza va scădea la 700 de euro, adică 30%, aceeaşi acciză ca şi acum doi ani. Preţurile vor scădea cu siguranţă la băuturile alcoolice spirtoase industriale. În această categorie evaziunea fiscală ajunge la 70%”, a comentat  Radu Morariu, director general al Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice „Garant”.

Economii și la benzină

Guvernul și-a propus să scadă cu 380 de lei acciza pe 1.000 de litri de motorină și benzină. Acciza reprezintă circa 45% din prețul unui litru de combustibil, iar dacă se aplică și cota redusă de TVA, atunci fiecare litru de combustibil s-ar putea ieftini cu circa 60 de bani, adică cu circa 10%.

Dacă acum prețul unui litru de benzină și motorină este de circa 5,5 lei, la anul am putea vedea costul unui litru de combustibil scăzând sub cinci lei, dacă nu apar alte scumpiri pe plan internațional, cum ar fi o creștere a cotațiilor petrolului sau o depreciere consistentă a leului în raport cu moneda americană.  

Impozite mai mari

Ieftinirile ar putea fi însă parțial contrabalansate de scumpirea taxelor locale. Guvernul nu a oferit încă detalii cu privire la modul de calcul al impozitelor pe locuințe, dar a comunicat că acestea vor varia între 0,08 și 0,2% din prețul de evaluare, față de  0,1% cât reprezintă în prezent.

9% va fi de la anul cota de TVA pentru legume, fructe și carne