Noul mitropolit al Clujului, ÎPS Andrei Andreicuţ, a semnat angajament cu fosta Securitate

Noul mitropolit al Clujului, ÎPS Andrei Andreicuţ, a semnat angajament cu fosta Securitate

Noul mitropolit al Clujului, ales de Sfântul Sinod în această dimineaţă, este ÎPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul de Alba Iulia. ÎPS Andrei este un apropiat al fostului mitropolit Bartolomeu Anania.

IPS Andrei Andreicuţ a primit 29 de voturi din partea celor 46 de ierarhi prezenţi azi la şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în timp ce al doilea candidat, PS Irineu Bistriţeanu, episcop vicar în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, doar 17 voturi.

IPS Andrei Andreicuţ a fost de-a lungul timpul episcopul favorit al mitropolitului Bartolomeu Anania. De altfel, în 2005, IPS Bartolomeu a insistat şi l-a susţinut puternic pe acesta să ajungă mitropolit al Ardealului, în postul rămas vacant după moartea mitropolitului Antonie Plămădeală de la Sibiu. Jocul de atunci nu a ieşit, drept urmare, câteva zile mai târziu, IPS Bartolomeu i-a solicitat Patriarhului Teoctist înfiinţarea unei noi mitropolii pentru Ardealul de Nord, cu sediul la Cluj Napoca.

După ce a fost anunţat rezultatul alagerilor, IPS Andrei Andreicuţ a declarat că vrea să continue misiunea mitropolitului Bartolomeu Anania.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Voi încerca pe cât se poate să conlucrez cu clerul şi cu poporul, pentru viaţa duhovnicească aleasă. Nu vom neglija, sper, nici cu slujirea socială, pentru că cele două aripi care îl ridică pe om spre Dumnezeu sunt viaţa duhovnicească şi implicarea socială, credinţa dublată de faptă - nu se poate alfel", a spus IPS Andrei Andreicuţ.

Surpriza mare la aceste alegeri a fost constituită de faptul că principalul favorit al scaunului de mitropolit al Clujului, IPS Ioan al Covasnei, nu a participat la alegeri, el nefiind nominalizat să candideze de către Sfăntul Sinod.

Noul Mitropolit a semnat la Securitate sub numele "Ionică"

IPS Andrei Andreicuţ a semnat un angajament cu fosta Securitate, semnând sub numele de cod "Ionică".

După ce a fost deconspirat, IPS Andrei a susţinut într-o conferinţă de presă că nu a dat note informative şi că nu a turnat pe nimeni. Înaltul ierarh susţine că a semnat un angajament deoarece, în calitatea lui de inginer la compania de căi ferate, a fost constrâns să semneze acel document.