Noutăți privind plata impozitelor!

Noutăți privind plata impozitelor!

Și în anul 2016 se păstrează procedura plății impozitelor în contul unic, de fapt în două conturi unice în funcție de destinatarul banilor, respectiv bugetul de stat sau bugetul asigurarărilor sociale, scriu specialiștii de la Bența Consult într-un comunicat în care detaliază prevederile OpANAF nr. 531 din 28 Ianuarie 2016 Ordin privind impozitele, contribuţiile şi alte sume reprezentând creanţe fiscale, care se plătesc de contribuabili într-un cont unic.

Ordinul este aplicabil pentru plățile de impozite și contribuții începând cu 1 ianuarie 2016, enumeră tipurile de impozite ce se achită în conturile unice. În contul unic 20.A.47.01.00 regăsim un număr de 30 impozite achitate către bugetul de stat dintre care amintim:

 impozitul pe venitul din salarii,  impozitul pe profit,  impozitul pe venitul microîntreprinderii,  impozitul pe venitul din dividende,  impozitul pe venitul din drepturi de proprietate intelectuală. • Toate aceste 30 impozite sunt enumerate punctual la Anexa 1 din nomenclatorul operațiilor fiscale iar legiuitorul precizează în acest tabel temeiul normativ ce reglementează fiecare impozit. • În contul 55.02 „Disponibil al bugetului asigurărilor sociale” identificăm plata unui număr de 28 contribuții și vărsăminte pentru fondurile speciale enumerate punctual în Anexa 2 – nomenclatorul obligațiilor fiscale datorate bugetului asigurărilor sociale și fondurilor speciale. • Și în acest caz este precizat temeiul normativ ce reglementează fiecare contribuție în parte.

Totodată, specialiștii analizează conținutul OpANAF nr. 560/2016 care adoptă o procedură amplă privind monitorizarea și administrarea contribuabililor din categoria celor mijlocii. Aceasta surprinde mai multe posibile etape, respectiv: a. procedura de înregistrare fiscală; b. procedura depunerii obligațiilor declarative; c. soluționarea deconturilor de TVA cu opțiune de rambursare; d. procedura de administrare a documentelor solicitate de contribuabilii mijlocii; e. procedura de eliberare a documentelor solicitate; f. procedura de plata a obligațiilor fiscale; g. procedura de inspecție fiscală și control; h. procedura de soluționare a contestațiilor; i. procedura de îndrumare și asistență; j. procedura de urmărire a înlesnirilor la plată;

Ne puteți urmări și pe Google News

k. procedura de compensare și restituire a obligațiilor; l. procedura de executare silită; m. procedura de monitorizare; n. procedura de prezentare în fața instanțelor și asistență legală; o. procedura inspecției economico-financiare. • Fiecare dintre aceste proceduri este dezvoltată în analitic cu elementele principale fiscale pe care le va urmări atât contribuabilul cât și autoritatea fiscală. Punctual, sunt enumerate formularele de depus sau procedurile de urmat.