NSA nu mai poate asculta telefoanele americanilor

NSA nu mai poate asculta telefoanele americanilor

Preşedintele american Barack Obama a promulgat o lege care limitează mijloacele de supraveghere de care dispune Agenţia de Securitate Naţională (NSA) a SUA. Această lege, USA Freedom Act stipulează clar, printre altele, că accesul la informaţii se va face numai cu mandat din partea unui tribunal antiterorist şi doar dacă există probe suficient de convingătoare că poate fi vorba de o ameninţare teroristă.

USA Freedom Act protejează mai bine libertăţile civile şi viaţă privată, garantând în acelaşi timp “securitatea noastră naţională”, a declarat liderul de la Casă Albă după semnarea legii, la câteva ore după votarea acesteia de către Senatul american.

Nouă lege le cere companiilor telefonice să păstreze date precum momentul şi durata apelului telefonic şi numărul apelat, în condiţiile în care până acum acest lucru era făcut de guvern. NSA va putea avea acces la aceste metadate numai dacă va deţine un mandat emis de un tribunal antiterorist secret şi cu condiţia identificării precise a unei persoane sau a unui grup de persoane suspectate de a avea legături cu terorismul, relatează Agerpres.

Colectarea metadatelor telefonice de către NSA fusese cea mai criticată măsură de supraveghere pusă în practică în cadrul Patriot Act, legea votată la scurt timp după atentatele din SUA de la 11 septembrie 2001.

Ne puteți urmări și pe Google News

De atunci, agenţiilor guvernamentale li s-a dat liber să colecteze date despre orice american, fără mandat şi fără a-l înştiinţa. O simplă scrisoare, asemănătoare unei citații la tribunal şi denumită „scrisoare de securitate națională”, îi obligă pe medici, bancheri, librari, profesori sau furnizori de internet să predea înregistrările şi documentele pe care le aveau despre clienţii lor.

În plus, Patriot Act a permis Agenţiei Naţionale pentru Securitate să adune informaţii şi despre milioane de convorbiri telefonice din întreaga lume, a dezvăluit Edward Snowden, cel care a deconspirat neregulile din NSA. Printre cei supravegheaţi de agenţia americană s-ar fi aflat lideri europeni, inclusiv cancelarul german Angela Merkel. 

Schimbările legislative au fost salutate şi de preşedintele Apple, Tim Cook. El a acuzat, fără a da nume, anumite companii şi servicii că şi-au făcut un obicei din a colecta şi a monitoriza datele private ale userilor, încălcând dreptul la intimitate.