Nu aveai idei cât de nocivă este CIORBA DE BURTĂ la plic. Iată ce au descoperit specialiştii

Nu aveai idei cât de nocivă este CIORBA DE BURTĂ la plic. Iată ce au descoperit specialiştii

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în ultimele zile ale lunii decembrie din anul 2016,sortimentele de ciorbă de burtă comercializate în cadrul structurilor comerciale de tip market și hipermarket. Astfel, există la comercializare un sortiment de ciorbă de burtă la plic și 6 sortimente de ciorbă de burtă la conservă.

Într-o porție de ciorbă de burtă, adică de 400 ml, preparată în mod tradițional, cantitatea de sare nu depășește 1 gram per porție. În ciorbele de burtă ambalate la conservă, cantitatea de sare per porție (400 ml/390 ml) variază între 4,8 grame și 5,33 grame!

  • Valoarea energetică ce se obține prin metabolizarea unei porții de ciorbă de burtă, adică 400ml/390 ml, variază între 316 kcal și 405,9 kcal.
  • Conținutul de lipide per porție variază între 20,91 grame și 25,83 grame, iar cel de grăsimi saturate între 8,4 grame și 11,2 grame per portie. Numeroase studii realizate în instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân.
  • Conținutul de carbohidrați per porție variază între 13,12 grame și 16.4 grame, în timp ce cantitatea de zahăr adăugat variază între 0,4 și 2,8 grame.
  • Conținutul de proteine per porție variază între 18,4 grame și 33,62grame.
  • Conținutul de sare per porție produs din produsele analizate variază între 4,8 grame și 5,33 grame. Deci, dacă consumăm o porție de ciorbă de burtă dintr-o conservă putem asimila între 4,8 grame si 5,33 grame sare, ceea ce poate însemna acoperirea necesarului zilnic de sare în cazul unui adult. Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare și un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare a mai fost pus în legătură și cu alte afecțiuni agravate de retenția de apă provocată de sare: insuficiență cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor și litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc. Un adult are nevoie de 1,6 grame de sodiu zilnic, pe care și-l procură dintr-o linguriță rasă de sare.

Top 4 ciorbe de burta dupa continutul de sare dintr-o portie de 400 ml/390 ml.

  1. Carrefour. Ciorbă de burtă (400 ml) conține 5,33 grame de sare;
  2. Ardealul (Okla Foods Romania) Ciorbă de burtă (390 ml) și Moldova în bucate (Vascar). Ciorbă de burtă din belșug, conțin fiecare câte 5,2 grame de sare.
  3. Scandia Sibiu. Ciorbă de burtă dreasă (400 ml), conține 4,92 grame de sare.
  4. Clever (Billa). Ciorbă de burtă (390 ml) și Sadu (Scandia Sibiu). Ciorbă de burtă (390 ml), conțin fiecare câte 4,8 grame de sare.

Într-o porție de ciorbă de burtă, adică de 400 ml, preparată în mod tradițional, cantitatea de sare nu depășește 1 gram per porție. În ciorbele de burtă ambalate la conservă, cantitatea de sare per porție (400 ml/390 ml) variază între 4,8 grame și 5,33 grame!

Ne puteți urmări și pe Google News

 „Compozițional, ciorba de burtă este un concentrat proteic notoriu, o mâncare completă, care are virtuți de necontestat, între care și o mare capacitate de revigorare  („ia mahmureala cu mâna“ - Radu Anton Roman). Nu întâmplător, era nelipsită din meniul localurilor frecventate de muncitori, care făceau acolo prezența măcar la chenzină, când aduceau și câte un novice pentru inițiere. Fiind preparată dintr-un segment al stomacului bovinelor care este puternic vascularizat și cu o compoziție chimică complexă, și dintr-o gamă largă de alte produse valoroase (legume, condimente, ou, smântână etc.) este firesc potențialul său alimentar și „reparator“ pentru corpul uman.” Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.   “Nouă românilor ne place să mâncăm! Până aici nimic rău, dacă n-am mânca mult, gras și de toate, amestecate. Unde mai pui că o masă bogată se potrivește și cu câțiva litri de vin, care în combinație cu mâncarea grasă sunt doborâtoare pentru ficat și pancreas. Tradiția este foarte importantă, ca și cultura, dar uităm că mâncărurile tradiționale erau adaptate unor vremuri în care țăranul român muncea fizic pentru a-și câștiga existența. Noi acum, ieșim din casă, urcăm în mașină, coborâm în  buza Mall-ului și după ce dăm o tură scurtă de prezentare a ținutelor, ne tolănim la o masă și mâncăm. Pardon, mâncăm și bem! Iubitorii de ciorbe se numesc ciorbari sau ciorbagii,  iar perla coroanei este "ciorbă de burtă". Acest fel de mâncare este unul complex, care încalcă toate regulile nutriționale posibile: amestecă oul cu carnea grasă, adică burta, conține oțet adică zahăr, cartofi adică carbohidrați și smântână din belșug, adică altă grăsime. Pe scurt, o bombă calorică, dar foarte gustoasă. Este sățioasă, dar săracă în proteine, ceea ce o face un aliment de evitat pentru persoanele supraponderale sau cu boli digestive cum ar fi refluxul gastroesofagian. Pentru persoanele normoponderale care fac multă mișcare, ciorba de burtă poate reprezenta singură un prânz sățios, dar nu consumată în mod constant. Ciorba de burtă a apărut pentru prima oară în ceaunele spahiilor Imperiului Otoman și a fost preluat de români, care au adaptat-o gusturilor autohtone. Schimbarea majoră vine din adăugarea oțetului în compozitie. Da, dar băieții aceia luptau la război, consumau energie și aveau nevoie de calorii. Orice fel de mâncare poate fi potrivit sau nepotrivit, dacă nu este adaptat modului de viață al fiecăruia dintre noi.” Dr. Florin Ioan Bălănică, Specialist în medicina personalizată, nutriție și nutrigenomică, Fondator al "Școlii pentru Sănătate și Longevitate", Membru al "Academiei Americane de Nutriție și Dietetică", Reprezentant pentru România al "Organizației Europene pentru Medicina Stilului de Viață" (ELMO).

„Ciorba de burtă la plic sau cea din conservă este, poate, cel mai nereușit produs al industriei alimentare, deoarece niciuna din caracteristicile organoleptice ale produsului tradițional: aspect, culoare, miros, textură și gust, nu a putut fi reprodusă. Ciorba de burtă la conservă este hipersodică, având un conținut de sare per porție între 4,8 grame și 5,3 grame de sare, ceea ce înseamnă necesarul zilnic de sare pentru un adult. Ciorba de burtă tradițională este o delicatesă pentru cunoscători, care trebuie servită cât mai aproape de momentul preparării, în timp ce ciorba de burtă la conservă are termen de valabilitate de până la 4 ani.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC