Număr record de jurnalişti în puşcăriile egiptene

Număr record de jurnalişti în puşcăriile egiptene

Cel puţin 18 jurnalişti se află în prezent în spatele gratiilor în Egipt, cel mai ridicat număr consemnat în ultimii 25 de ani, actualul regim de la Cairo folosind pretextul securităţii naţionale pentru a suprima libertatea presei, avertizează un raport al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ, cu sediul la New York).

“Ameninţarea cu închisoarea este parte din atmosfera în care autorităţile fac presiuni asupra instituţiilor media de a cenzura vocile critice”, se afirmă în raportul organizaţiei de promovare a libertăţii presei, care ţine din 1990 o evidenţă a jurnaliştilor încarceraţi în lume. Şase jurnalişti au fost condamnaţi la moarte şi mai mulţi se află în arest fără a se fi stabilit data audierii lor în instanţă, mai afirmă CPJ, citat de Agerpres.

Potrivit lui Khaled al-Balshy, şeful comisiei pentru libertăţi a sindicatului jurnaliştilor egipteni, numărul celor încarceraţi este chiar mai mare, de peste 30. "Ne aflăm în cel mai rău climat pentru jurnalism din istoria Egiptului", a declarat el pentru Reuters.

Potrivit CPJ, majoritatea jurnaliştilor sunt acuzaţi de apartenenţă sau afiliere la Frăţia Musulmană, scoasă în afara legii de actualul regim de la Cairo. Acesta contestă însă obiectivitatea raportului şi susţine că jurnaliştii sunt acuzaţi de fapte penale, nefiind încarceraţi din motive politice sau legate de libertatea presei.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Arestările de jurnalişti în Egipt sunt adesea violente şi implică loviri, abuzuri, percheziţii de locuinţe şi confiscări de bunuri”, mai scrie CPJ, care denunţă de asemenea condiţiile precare de detenţie.  “Celulele sunt adesea murdare şi supraaglomerate. În scrisorile lor din închisoare, unii jurnalişti afirmă că deseori nu văd lumina soarelui timp de săptămâni; alţii descriu torturarea prizonierilor, inclusiv prin şocuri electrice”, susţine raportul, în timp ce guvernul egiptean neagă toate acuzaţiile de tortură.

Suprimarea libertăţii presei, inclusiv prin restricţii extrem de severe impuse jurnaliştilor, face ca din anumite regiuni să nu mai existe, practic, niciun fel de relatări de presă, cazul cel mai notabil este al Peninsulei Sinai, unde armata reprimă insurgenţa declanşată după înlăturarea preşedintelui islamist Mohamed Morsi, adaugă raportul CPJ.