Cum a evoluat numărul FUMĂTORILOR din lume

Cum a evoluat numărul FUMĂTORILOR din lume

Numărul fumătorilor a ajuns la aproape un miliard în întreaga lume, iar în 2015 au murit 6,4 milioane de persoane din cauza fumatului cu 4,7% mai multe decât în 1990.

Numărul deceselor cauzate de fumat a crescut, faţă de 1990, în ciuda progreselor înregistrate în majoritatea ţărilor în combaterea consumului de tutun, se arată într-un studiu publicat în revista medicală "The Lancet". 6,4 milioane de persoane au murit în 2015 din cauza fumatului, cu 4,7% mai multe decât în 1990. A crescut şi numărul total al fumătorilor - de la 870 de milioane în 1990, la 930 de milioane în 2015.

Pe de altă parte, transmite France Presse, procentul fumătorilor a scăzut - unul din patru bărbaţi în 2015, faţă de unul din trei cu 25 de ani mai devreme, şi 1 din 20 de femei, faţă de 1 din 12 la începutul perioadei monitorizate.

Fumatul este acţiunea de a aspira şi a trage de tutun din ţigară sau din ăipă, acţiune denumită regional şi a bea tutun sau a duhăni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin combustia tutunului sunt eliberate diverse substanţe active, în special nicotina, care ajung astfel să fie absorbite de organismul uman prin intermediul organelor interne. Efectul sigur al fumatului este tabagismul. Deoarece fumatul creează dependenţă, încercarea de a întrerupe fumatul este dificilă, ducând, de regulă, la sevraj tabagic.

În afară de acest tip de fumat activ, medicii constată existenţa şi nocivitatea fumatului pasiv, care constă din inhalarea involuntară a fumului de ţigară de către persoane care se află în aceeaşi încăpere cu fumători activi. Conform unui studiu global din 2010 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), circa 600.000 de oameni mor anual din cauza fumatului pasiv, o treime din ei fiind copii care sunt expuşi fumului de ţigară acasă. Totodată, fumatul pasiv poate cauza pierderea auzului.

În secolul XX, aproximativ 100 de milioane de oameni au murit din cauza tutunului. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat ziua de 31 mai "Ziua Mondială fără Tutun", în 1987, tocmai pentru a-i face pe fumători să conştientizeze pericolul utilizării tutunului, nu numai pentru ei, ci şi pentru societatea în care trăiesc. Fumatul este cel mai important factor de risc pentru bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC).