Numeroasele contracte CONTROVERSATE de consultanță ale fostului premier britanic TONY BLAIR

Numeroasele contracte CONTROVERSATE de consultanță ale fostului premier britanic TONY BLAIR

Tony Blair a lucrat ca și consultant pentru regimuri politice controversate, precum cele din Kazahstan și Egipt. Fostul premier este considerat a fi multimilionar și a fost criticat pentru colaborarea cu regimuri acuzate de încălcarea drepturilor omului, care i-au afectat reputația.

Fostul premier britanic Tony Blair, pe numele complet Anthony Charles Lynton Blair, s-a născut în 6 mai 1953, în Edinburgh, Scoţia și între 1997-2007 prim-ministru al Regatului Unit. Blair a fost liderul Partidului Laburist din Regatul Unit. În 24 iunie 2007 el i-a predat preşedinţia Partidului Laburist lui Gordon Brown, în cadrul unei conferinţe speciale a partidului, ţinută la Manchester. Blair i-a înmânat reginei demisia sa din funcţia de prim-ministru al Marii Britanii reginei pe 27 iunie 2007, succesorul său, Gordon Brown preluând funcţia în aceeași zi.

Conform presei britanice, Tony Blair a cerut mai mult de 5 milioane de lire sterline pe an, pentru a consilia un dictator prin afacerile sale secrete, scrie The Telegraph. Documente dezvăluite presei au aratăt, în premieră, în aprilie 2016, tarifele extravagante practicate de compania Tony Blair Associates, în contractul cu Kazahstan.

Firma lui Blair a câștigat milioane de lire în ultimii 6 ani, de pe urma consilierii acordate guvernului kazah și președintelui său autocrat Nursultan Nazarbayev. Se pare că Blair a început negocierile cu Nazarbayev în 2009 și a început să lucreze oficial cu guvernul în 2011. Contractul a fost apoi înnoit la finalul lui 2014, echipa lui Blair oferindu-și serviciile pentru suma totală de 6,3 milioane de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Structura complexă a imperiului său corporatist, remarcă sursa citată, face imposibil de știut cu exactitate sumele primite de Tony Blair Associates sau de fostul premier personal.

Averea sa personală, care include multe proprietăți deținute împreună cu soția și copiii săi, a fost estimată la 80 de milioane de lire, deși Blair neagă că ar fi vorba de o valoare atât de mare.

În octombrie 2007, Blair a creat două companii: Windrush Ventures Limited și Windrush Ventures No.1 Limited - se pare că prima plătește bani pentru consultanța făcută de Balir diverselor guverne. În noiembrie 2007, o firmă imobiliară l-a angajat pen Blair pentru a vorbi la un banchet al VIP-urilor, iar în timpul unui turneu în China, fostul premier e angajat cu 200.000 de lire pentru a ține un discurs unor oficiali guvernamentali și unor oameni de afaceri. A fost criticat de presa locală că cere sume atât de mari, fără a spune nimic interesant.

În 2008, guvernul din Rwanda devine primul care va fi consiliat de noul ONG al lui Blair, numit Africa Governance Initiative (AGI). În același timp, Blair începe consultanța pentru guvernul din Siera Leone. În luna ianuarie a acelui an, Blair câștiga 2 milioane de lire de la firma JP Morgan de pe Wall Street pentru furnizarea „unor sfaturi strategice pe probleme politice globale”. Compania de servicii financiare din Elveția, Zurich, a anunțat că a semnat cu Blair un contract de consultanță politică, în valoare de 500.000 de lire pe an.

În august 2012, fima de consultanță a lui Blair a încheiat un contract de 4 milioane de lire pe an, pentru a consilia guvernul statului Sao Paulo, puterea economică din spatele dezvoltării rapide a Braziliei. Suma este însă contestată, iar Blair și o organizație care făcea parte din acord nu au început niciodată lucrul, pentru că nu s-au găsit bani pentru finanțarea acestui contract. Se spune că Blair ar fi plătuit un De asemenea, Blair ar fi primit 1 milion de dolari pentru a media un acord prin care se înființa cea mai mare companie minieră, Glencore Xstrata, în care o mare parte din acțiuni o deține Qatarul.

În ianuarie 2013, Blair a încheiat un contract, la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, pentru a consilia guvernul peruvian, pe probleme care includ parteneriatul public-privat. Firma sa a început și consilierea guvernului din Myanmar, unde biroul său a afirmat că ar fi lucrat pro-bono.

În martie 2013, Blair negociază un contract pentru a consilia executivul din Mongolia, în timp ce guvernul a descoperit noi resurse vaste de cărbune și aur în Deșertul Gobi. În acealși an, Tony Blair Associates începe consilierea guvernului albanez al lui Edi Rama. El a insistat că firma sa nu ar fi plătită de guvernul de la Tirana.

În septembrie 2014, Blair propune un acord pentru consultanță acordată Emiratelor Arabe Unite, care, spun sursele, ar fi valorat 30 de milioane de lire. Propunerea este discutată de echipa lui Blair cu Ministerul arab de Externe, condus de un ministru cu care Blair lucrează în calitatea sa de reprezentant în Cvartetul internațional pentru Orientul Mijlociu.

În februarie 2015, a apărut informația că Blair îl consiliază pe președintele kenyan, Uhuru Kenyatta, care a fost inculpat de Curtea Penală Internațională pentru moartea a sute de oameni în violențele post-electorale din 2007, dar ulterior a fost achitat. TBA a a anunțat un contract, în aceeași lună, cu premierul sârb, Aleksandar Vucici, iar serviciile sale se pare că ar fi fost plătite de Emiratele Arabe Unite (EAU).

În martie 2015, o înregistrare audio a unor oficiali militari egipteni sugerează că venirea la putere a președintelui Abdel Fattah el-Sisi a fost finanțată parțial de EAU. Blair ar fi agreat cu guvernul egiptean, ca parte a programului finanțat de EAU, promițând să furnizeze „oportunități majore de business”.

În mari 2015, Blair și-a dat demisia din funcția de reprezentant în Cvartetul internațional, fiind criticat că a amestecat rolul său diplomatic cu cel de consultant cu profit, afacerile cu guverne din toată lumea cu diplomația.