Numirile șefilor nu mai sunt la cheremul politicienilor. Curtea Constituțională a pus capăt „cumetriilor” din Poliția Română

Numirile șefilor nu mai sunt la cheremul politicienilor. Curtea Constituțională a pus capăt „cumetriilor” din Poliția Română

CCR a „tăiat” de pe lista miniștrilor de interne numirile în funcții. Până se modifcă legea, IGPR funcționează prin împuterniciri. Pentru prima oară în istoria de 194 de ani a instituției, niciun polițist nu a fost avansat în grad de Ziua Poliției Române

Pentru a doua oară în câteva luni, Curtea Constituțională a României (CCR) sancționează Legea nr. 360/2002, privind statutul polițistului. După ce, în septembrie 2015, toate avansările în grad sau în funcții au fost stopate, de această dată au fost blocate numirile în funcții de conducere. Motivul este asemănător:

șefii din Poliția Română erau numiți pe criterii stabilite prin ordin de ministru. Astfel, o practică veche de pe vremea Miliției a fost stopată.

Blocaj în toată țara

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu o zi înainte de Ziua Poliției Române, pe 24 martie, CCR a luat o decizie salutată de mulți polițiști care acuzau numirile pe cumetrii și pile în Minsiterul Afacerilor Interne (MAI). Efectul este, însă, blocarea oricărui examen pentru accederea la șefie a polițiștilor din toată țara, dar și în aparatul central al IGPR.

Mai exact, CCR a stabilit că prevederile art. 18 din Legea 360/2002, prin care posturile de conducere se ocupă în condiții stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, sunt neconstituționale. Drept urmare, Plenul CCR a cerut modificarea Statutului polițistului în așa fel încât condițiile numirilor în funcții prin examen sau concurs să fie reglementate prin lege. Astfel, oricare ministru numit politic va ajunge la conducerea MAI nu mai poate să ordone în ce condiții se dau aceste examene. CCR a luat această decizie admițând excepția de neconstituționalitate ridicată de comisarul șef Ilarie Achim, din cadrul Serviciului Control Intern al Poliției Capitalei.

IGPR va funcționa prin împuterniciri

Oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că va propune modificarea Legii nr.360/2002, în condițiile cerute de CCR, printr-o Ordonanță de Guvern care va fi transmisă Parlamentului României. Până la modificarea statutului, șefii vor fi numiți prin împuterniciri care nu pot depăși șase luni. Concursurile care au loc, în această perioadă, pentru angajarea în MAI nu vor fi afectate, decizia CCR făcând referire doar la funcțiile de conducere. De asemenea, nu vor fi afectate nici funcțiile ocupate, deja, prin concurs, deoarece hotărârea nu acționează retroactiv.

Detașările, la cheremul șefilor

Curtea Constituțională urmează să ia în discuție și delegarea, mutarea sau detașarea polițistului care se face, acum, tot pe criterii impuse prin ordin de ministru.„ Nu e normal să lași detașarea sau mutarea unui subordonat la cheremul unui șef care, poate, nu-i place de ochii lui. Sunt cazuri în care criminaliști sunt mutați la Ordine Publică ca să își bată joc de ei. Or, trebuie stabilite criterii clare pentru ca cei detașați sau mutați să fie puși pe funcții echivalente specializării lor”, susține Iulian Surugiu.

Primul an fără avansări de Ziua Poliției

Așa cum a dezvăluit, în premieră, „Evenimentul zilei”, pe 13 octombrie 2015, CCR a stabilit că evaluările polițiștilor și, implicit, avansarea acestora în grad prin ordin de ministru este neconstituțională. Drept urmare, anul acesta, pentru prima oară în istoria instituției, de Ziua Poliției Române nu a fost avansat niciun polițist, spre supărarea celor care au urmat cursuri sau trebuiau să primească un grad în plus, la termen. Ordonanța de Urgență care modifică Statutul polițistului, pe acest aspect, se află, încă, la Camera Deputaților.

Emil Păscuț: „Cea mai mare lovitură dată corupției din MAI”

Față de această siutație, Emil Păscuț, președintele Sindicatului Polițiștilor „Diamantul”, ne-a declarat: „CCR a dat cea mai mare lovitură corupției din MAI și din Poliția Română ! Acum există o șansă reală să nu mai fim conduși de lingăii unor politicieni, trecându-se la ocuparea funcțiilor de conducere în poliție, strict pe criterii de performanță profesională !”

FOTO: Emil Păscuț

Iulian Surugiu: „Sunt șefi pe viață în Poliția Română”

La rândul său, Iulian Surugiu, președintele Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România (FSDPR) „Alexandru Ioan Cuza”, ne-a spus: „Practica numirilor prin ordin de ministru este veche în MAI, de pe vremea Miliției. În ultimii 26 de ani, au fost date patru ordine de ministru care au modificat Statutul polițistului”. Surugiu a adăugat că urmează întrunirea unui Grup de Lucru la care vor participa funcționari MAI și sindicaliști pentru a se stabili ce modificări vor fi aduse, în conformiate cu decizia CCR. „Eu, personal, nu o să mai accept, sub nicio formă, ca un șef să mai fie la conducere mai mult de două mandate a câte trei ani. Să nu mai fie șefi pe viață, ca până acum. În prezent, în Poliția Română sunt șefi de 15, 20 sau 25 de ani”, a adăugat Surugiu.

FOTO: Iulian Surugiu