O belgiancă, despre scandalul turiștilor americani: „Oh, lăsați-i în pace, se comportă de parcă ei ar fi proprietarii lumii!”

O belgiancă, despre scandalul turiștilor americani: „Oh, lăsați-i în pace, se comportă de parcă ei ar fi proprietarii lumii!”

Videoclipul celor doi americani care au descalificat total România ca destinaţie turistică face în continuare „valuri” pe internet

Un cuplu de americani a călătorit de la Deva la Cluj – Napoca folosind trenul. Apoi s-au plâns de mirosurile din tren şi de condiţiile de cazare, jumătatea feminină exclamând, la final: „Scoateţi-mă, naibii, din România!”. E drept, gara din Deva e jalnică, unele trenuri sunt sub orice critică, iar unele hoteluri și pensiuni lasă mult de dorit la capitolul „curățenie”. Imaginea de ansamblu este însă cu totul alta, în ochii unei simple turiste venită din Belgia, care a petrecut o săptămână în judeţul Hunedoara.

„România e o țară pe care trebuie să o vizitezi”

O turistă din Belgia, venită pentru prima dată în România, spune că, pe unde a mers până acum, s-a simţit aproape ca acasă. Se numeşte Lut Tits. Râde și ea de semnificația numelui său în engleză, despre care spune că are o cu totul altă însemnătate în neerlandeză (flamandă). Are 53 de ani şi este o simplă angajată a Primăriei din Leuven – Belgia. A auzit şi ea despre „scandalul” de pe Internet şi s-a arătat indignată atunci când a înţeles că americanii ar fi sugerat că România nu e deloc o ţară pe care ai dori să o vizitezi. „Eu trebuie să merg des la baie. Am tot intrat în toalete publice pe la voi și a fost OK cam peste tot pe unde am nimerit. Ce zic americanii?! Oh, lăsaţi- i în pace. Nu-i vreţi aici. Oricum, americanii se comportă de parcă ei ar fi proprietarii lumii. În Leuven (oraş universitar) vin studenţi americani, cu burse de 3.000 de euro, plătiţi doar să joace baschet. Când se înregistrează la Primărie, vin însoţiţi, pentru că mulţi dintre ei nu ştiu să scrie, dar sunt studenţi ai unei unversităţi. În general, așteptările americanilor de la Europa, ca turiști, sunt de genul Veneția, Paris. Jumătate îl venerează pe Trump... ce să mai spui?! Ei cred că Bruxelles este o ţară, iar Belgia e în Bruxelles. Ei nu ştiu ce e acela un palat. Confundă un palat cu «palatele» din Las Vegas. Din contră: România e o ţară pe care trebuie să o vezi. Neapărat!”, spune turista belgiancă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima destinație după 27 de ani

Lut Tits spune că este un cetăţean belgian obişnuit, cu posibilităţi financiare modeste. Din 1989 nu şi-a mai permis o vacanţă în toată regula, iar anul acesta a profitat de o ofertă specială pentru un zbor în România, la doar 20 de euro: „O știam pe Simona, prietena mea din Hunedoara. Ne-am împrietenit pe Facebook, fiind amândouă pasionate de istoria antică. Am venit în Hunedoara şi am constat că e un oraş aproape ca oricare alt oraş mic din Belgia. Poţi confunda uşor doi pensionari din Hunedoara cu un cuplu de pensionari din Belgia”.

„Ambasador” al românilor

De câțiva ani, Lut Tits lucrează în cadrul Biroului de Relații Externe al Primăriei din Leuven. Aici are contact cu oameni veniți din mai toate colțurile lumii, de toate naționalitățile. Dintre toți, îi preferă pe români: „Majoritatea românilor care vin la biroul nostru sunt bine educați, politicoși și au o abordare relaxată. De exemplu, Primăria oferă gratuit anumitor categorii de cetățeni saci de gunoi. Un român, când vine, e un pic rușinat că-i cere, având impresia că te deranjează. Un român conștientizează că e vorba de un «cadou». Alții, de alte naționalități, vin și cer acei saci cu o atitudine de parcă ar fi ceva care li se cuvine”.

„Țara asta ar trebui să se numească Dacia”

Belgianca s-a numărat printre primii angajați ai Primăriei din Leuven care a făcut diferențierea dintre români și rromi. Iar asta mulțumită și pasiunii sale pentru istorie, aceeași pasiune care o face să le și explice posesorilor de Dacia Logan, Sandero sau Duster, din Belgia, semnificația numelui mașinii. „Se mai întâmplă să vină la mine, pentru formalități, câte-un posesor de mașină Dacia. Îl întreb: «Știți de unde vine numele?». Toți îmi spun: «Da, e o mașină făcută de Renault », după care eu încep să le spun despre daci ca popor, despre Dacia ca regat antic și așa mai departe. Pe unii români chiar îi întreb, mai în glumă, dacă nu cumva ar crede că țara ar trebui să se numească, din nou, «Dacia»”. Turista are de gând să revină în România cu proxima ocazie. Nu vrea să vadă castelul Bran, pe care-l consideră prea comercial pentru gusturile ei. Va dori să vadă Sfinxul din Bucegi, Sibiul, Transfăgărășanul și, eventual, Transalpina.