O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei

O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei

Până pe data de 24 iulie mai poate fi vizitată expoziția „O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei”, care alătură în exclusivitate în spațiul Muzeului Național de Istorie a României din București obiectele din tezaurul dacic și creațiile contemporane inspirate din acesta, într-un discurs despre continuitatea valorilor culturale de-a lungul istoriei.

Proiectul reunește 45 designeri de bijuterie contemporană într-o invitație de re-interpretare și de raportare personală la moștenirea culturală autohtonă. Prezent în legende, mituri și folclor, tezaurul devine un organism viu care este circulat, asimilat și transformat prin intermediul creației artistice contemporane.

Organizat de Assamblage – Asociația Națioanală a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană cu sprijinul financiar AFCN – Administratia Fondului Cultural Național in colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca si Muzeul Național de Istorie a României, proiectul preia o selecție curatorială a primei ediții O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei (prezentată în cadrul Romanian Design Week și Bulgaria One Design Week 2015) și itinerează și instalația de bijuterie contemporană și proiecții multimedia FOUND.LOST.FOUND, participarea oficială a României la International Fashion Showcase – London Fashion Week 2016.

Ne puteți urmări și pe Google News

Expoziția „O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei” invită la reflexie. La detașare. La re-atașare. Suntem noi, astăzi, urmașii acelor strămoși figurați în manualele de istorie? Vibrăm la povestea recuperării artefactelor antice din pricina felului în care am fost învățați să credem? Sau există ceva mult mai misterios care animă această bucurie și rezonanță la întâlnirea cu trecutul comun? Expoziția reprezintă un proiect-pilot de importanță majoră în asumarea trecutului și a memoriei colective în artele contemporane, precum și un punct de referință în dezvoltarea acestui domeniu în România pe o fundație teoretică și estetică solidă.  

«Universal, de-a lungul istoriei, valoarea ofrandelor nu era determinată de cantitatea de aur pe care o conținea, ci de ritualul oferirii în sine. Astăzi, bijuteria contemporană devine importantă prin semnificația ei, continuând eternul dialog dintre prețios și valoros. În contextul revizuirii valorilor, una rămâne constantă: valoarea culturală a bijuteriei va depăși mereu evaluarea ei materială.» David Sandu, curatorul expoziției.