O legendă a rugby-ului, răpusă de scleroză

O legendă a rugby-ului, răpusă de scleroză

Sportul cu balonul oval este în doliu, după ce, ieri, legendarul jucător sud-african Joost van der Westhuizen a decedat la vârsta de 45 de ani, din cauza unei scleroze laterale amiotrofi că

Rugby-ul mondial a primit, ieri, teribila veste a trecerii în neființă a lui Joost van der Westhuizen, unul dintre cei mai valoroși mijlocași la grămadă din istoria acestui sport. Van der Westhuizen a fost emblematic pentru naționala Springboks, alături de care a cucerit Cupa Mondială în 1995. În tricoul reprezentativei sud-africane, regretatul rugbyst a strâns 89 de selecţii la naţională, între 1993 şi 2003, reuşind 38 de eseuri.

Van der Westhuizen s-a retras din rugby în 2003, iar în 2011 a fost diagnosticat cu boala neurodegenerativă - scleroză laterală amiotrofică (fără posibilitate de vindecare). Este aceeași maladie care l-a lovit și pe celebrul savant Stephen Hawking (singurul om din lume care trăiește de peste 50 de ani cu această boală cruntă), și care a declanșat celebra „Ice Bucket Challenge”, cu scopul de a strânge fonduri pentru persoanele afectate.

Primul care l-a putut bloca pe Jonah Lomu

Ne puteți urmări și pe Google News

La scurt timp după ce a fost diagnosticat cu acest tip de maladie degenerativă, numită şi boala neuronului motor, fostul căpitan al Africii de Sud a fost ținut într-un scaun cu rotile. Legendarul jucător fusese sâmbătă internat într-un spital din Johannesburg, în stare critică, cu mari probleme de respirație.

Prin vocea lui Johan Van Heerden, jucător de origine sud-africană din rândul echipei naţionale a României, Van der Westhuizen a fost „primul jucător care a reușit să îl oprească pe Jonah Lomu, iar placajele de manual pe care i le-a dat în acea finală a Cupei Mondiale (n.r. - cu Noua Zeelandă, în 1995, scor 15-12) rămân un moment de istorie a rugbyului”.

Considerat primul star planetar al rugby-ului, Jonah Lomu a decedat în noiembrie 2015, la vârsta de 40 de ani. „(...) mulţi dintre noi am crescut avându-l ca model şi sursă de inspiraţie, toţi ne-am dorit să ajungem să jucăm şi să fim ca el. Africa de Sud nu a pierdut doar un jucător de rugby, ci a pierdut un erou”, a mai spus Van Heerden, potrivit frr.ro.