O nouă Agenţie va putea valorifica bunurile infractorilor. Ce instituţii iau banii

O nouă Agenţie va putea valorifica bunurile infractorilor. Ce instituţii iau banii

Agenţia de administrare a bunurilor sub sechestru va putea valorifica încă din timpul procesului penal bunuri mobile mai sumpe de 15.000 de euro

O nouă Agenţie va fi operaţională începând cu anul 2017 şi se va ocupa cu administrarea bunurilor puse sub sechestru încă din timpul procesului penal, au anunţat, ieri, ministrul Justiţiei Raluca Prună, alături de Cornel Călinescu, cel care va fi directorul acestei instituţii. Este vorba despre Agenţia Naţională de Administrare a Buburilor Indisponibilizate (ANABI), care va fi în subordinea Ministerului Justiţiei, spre deosebire de ANAF, care funcţionează în subordinea Ministerului de Finanţe.

„ANABI nu e în concurenţă cu ANAF. ANABI administraează bunul sechestrat în timpul procesului penal şi la condamnare rolul ei încetează şi e preluat de ANAF”, a explicat ministrul Justiţiei Raluca Prună.

ANABI va administra bani şi bunuri mobile cu o valoare mai mare de 15.000 de euro. Inspectorii pot valorifica bunurile mobile, dar numai la cererea unui judecător sau a unui procuror, potrivit directorului Cornel Călinescu. În cazul imobilelor, acestea nu pot fi valorificate mai devreme de pronunţarea unei decizii definitive, însă ANABI va publica pe site lista clădirilor aflate sub sechestru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă obiectul sechestrului îl constituie banii cash aceştia vor ajunge într-un cont unic, iar la sfârşitul procesului penal judecătorul va decide cine îi primeşte: statul, pentru recuperarea prejuciciului în caz de condamnare sau inculpatul, în caz de achitare.

În cazul în care banii vor reveni statului, aceştia se vor împărţi între Sănătate, Educaţie, Justiţie, Interne şi Parchet. Primele două ministere le vor reveni câte 20 de procente din valoarea, restul vor primi 15 procente. Alte 15 procente vor fi alocate unor proiecte sociale sau vor fi redirecţionaţi către ONG-uri, a mai explicat directorul instituţiei.

ANABI va avea şi un sistem informatic propriu, securizat, care le va permite inspectorilor să verifice în timp real situaţia bunurilor aflate sub sechestru. Sistemul informatic va costa 866.000 de franci elveţieni, sumă în care intră şi pregătirea personalului.

Pe plan internaţional, ANABI va coopera cu instituţii similare din alte ţări. În cazul în care un cetăţean român comite infracţiuni în străinătate, autorităţile din ţările respective vor afla de la ANABI ce bunuri are în România.