O poveste de Sânziene la Muzeul „Theodor Pallady”

O poveste de Sânziene la Muzeul „Theodor Pallady”

Muzeul Naţional de Artă al României invită tinerii cu vârste între 13 şi 19 ani să descopere „O poveste de Sânziene” la Muzeul „Theodor Pallady”.

„O poveste de Sânziene” va putea fi descoperită, miercuri, 24 iunie 2015, în intervalul orar 18.00 – 22.00, la Muzeul „Theodor Pallady” sau Casa Melik.  Acesta este un proiect iniţiat în cadrul programului de voluntariat Consiliul Adolescenţilor (CADO), din care fac parte 16 elevi din mai multe licee din Bucureşti. 

Membrii CADO vor intra în rolul Sânzienelor şi al Ielelor, ademenindu-i şi îndrumându-i pe adolescenţi, alături de grupul lor de prieteni şi colegi, într-un tur inedit al Muzeului „Theodor Pallady”. Odată cu lăsarea serii, se va dezvălui o altă faţetă a muzeului, un tărâm al tradiţiilor şi superstiţiilor româneşti.

Vizita este una interactivă, în care tinerii nu vor fi simpli spectatori, ci vor rezolva puzzle-uri şi vor căuta indicii. Astfel, scopul programului „O poveste de Sânziene” este să ofere protagoniştilor şansa de a-şi crea propria poveste în muzeu, prin intermediul teatrului, al tehnicilor de storytelling şi al jocurilor inspirate din vânătorile de comori.

Ne puteți urmări și pe Google News

La finalul serii, participanţii pot savura un pahar de limonadă sau de ceai, alături de voluntarii muzeului, în frumoasa curte a casei din  strada Spătarului, nr. 22.

Cunoscut şi sub numele de Casa Melik, Muzeul „Theodor Pallady” adăposteşte colecţia soţilor Serafina şi Gheorghe Răut, în cadrul căreia se evidenţiază câteva remarcabile pânze semnate de Theodor Pallady, precum şi un fond important de peste 800 de desene şi gravuri ale marelui pictor român. Alături de aceste lucrări, colecţia include şi pictură europeană din secolele XVI-XIX, sculptură antică greco-romană, egipteană, indiană, dar şi sculptură renascentistă italiană şi franceză, textile, piese de mobilier, ceramică orientală şi alte obiecte de artă decorativă.

Clădirea în care funcţionează muzeul este una dintre cele mai vechi şi frumoase din Bucureşti, datând din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Caracteristică pentru arhitectura civilă tradiţională românească prin cerdacul de la etaj, închis cu geamuri, scara interioară din lemn sau acoperişul cu streaşină lată, casa poartă numele celui mai important proprietar al ei, Iacob Melik, cel care s-a ocupat de renovarea casei în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, păstrându-i stilul original.

Participarea la povestea de Sânziene se face în grupuri de maxim 6 persoane, doar pe baza programării prin e-mail la adolescent@art.museum.ro şi în limita locurilor disponibile.  Intrarea se face din 30 în 30 de minute, ultima fiind la orele 20.30. Durata unei vizite este de 45 de minute. Accesul este gratuit.