O româncă nevinovată a stat trei ani într-o închisoare din Italia

O româncă nevinovată a stat trei ani într-o închisoare din Italia

O româncă stabilită în Italia a fost trimisă la 14 ani de închisoare pe motiv că ar fi ucis-o pe bătrâna la care lucra. După doi ani şi 8 luni petrecuţi în închisoare, românca a fost declarată nevinovată.

Vasilica Adriana Iacob a stat 32 de luni în "arest preventiv", relatează publicaţia italiană Il Messaggero, înainte ca instanţa de judecată să stabilească faptul că bătrâna în vârstă de 81 de ani a murit în urma unui infarct.

Iniţial, procurorii au susţinut că românca a fost responsabilă de moartea bătrânei de care avea grijă. Aceştia au susţinut că Vasilica Adriana Iacob a împins-o pe bătrână pe jos, după care a sufocat-o "prin presiune toracică", anunţă Il Messaggero.

După ce o instanţă de judecată inferioară a stabilit vinovăţia româncei şi a trimis-o la 14 ani de închisoare, Curtea de Apel din Roma i-a stabilit nevinovăţia. După 32 de luni de închisoare, la recurs s-a stabilit că bătrâna murise în urma unui infarct.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nevinovăţie stabilită de experţi după aproape trei ani de închisoare

Pe 7 ianuarie 2008, poliţiştii au găsit-o pe bătrâna de 81 de ani decedată. Primele probe au arătat că vinovată de producerea decesului a fost îngrijitoarea acesteia, o româncă în vârstă de 41 de ani. Anchetatorii au stabilit că Vasilica Adriana Iacob a provocat căderea bătrânei şi că a sufocat-o. Moartea a fost descrisă ca fiind violentă, iar menajera, singurul suspect în anchetă, a fost arestată pentru crimă.

În ziua incidenului, românca li s-a părut poliţiştilor agitată şi părea să fi consumat alcool. Anchetatorii nu au efectuat însă şi analize pentru a confirma dacă românca avea în sânge urme de alcool.

Ea a fost angajată să o îngrijească pe bătrână cu numai două săptămâni înainte.

La locul incidentului, echipajul de poliţie a observat şi urme de sânge pe hainele româncei. La o discuţie cu fiul bătrânei, anchetatorii au aflat că victima povestise cu câteva zile înainte de a muri că avusese o discuţie aprinsă cu menajera sa.

Pornind de la aceste informaţii, procurorii au reuşit să obţină condamnarea româncei la 14 ani de închisoare. La scurt timp de la aflarea sentinţei, avocatul româncei a făcut recurs, însă judecarea a avut loc abia acum, după ce femeia petrecuse deja aproape trei ani în închisoare.

Experţii apărării au stabilit că urmele găsite pe corpul bătrânei s-au realizat după ce aceasta a făcut atacul de cord şi a căzut, iar referitor la urmele de pe torace s-a stabilit că au fost cauzate de echipajul de ambulanţă care a realizat manevra de resuscitare.

Curtea de Apel din Roma a stabilit că moartea bătrânei nu a fost una violentă, decesul având loc în urma unui infarct. Astfel, Vasilica Adriana Iacob, originară din judeţul Botoşani, a fost absolvită de orice formă de vinovăţie în acest caz şi a fost eliberată.