O stradă celebră din București a dispărut. Au rămas doar poveștile

O stradă celebră din București a dispărut. Au rămas doar poveștile

Strada Școala Ciocanul este numele unei străzi din apropierea școlii de meserii care a existat în Calea Dudești la numărul 127 și care nu mai spune astăzi aproape nimic locuitorilor recenți ai zonei.

Dar trecutul este fabulos. Este vorba de prima şcoală de meserii din România, înfiinţată la 1899, la iniţiativa industriaşului evreu Adolf Solomon, în încercarea de a da o meserie, în special copiilor din mediile sărace (care primeau burse, rechizite, haine) și de a crea forță de muncă specializată pentru industria în creștere a Bucureștiului. Treptat, acest așezământ devine una dintre cele mai renumite şcoli profesionale româneşti, cu diplome recunoscute în străinătate. O conferință despre strada Școala Ciocanul va fi susținută de Anca Tudorancea, mâine, ora 19:00, la Palatul Suţu.

A. Solomon spunea în raportul pe anul şcolar 1904 – 1905 : „Educaţia unui copil este greşită, când ea se face cu privire la timpurile trecute, asemenea când ea este făcută cu privire la timpul prezent numai, ci ea, educaţia, trebuie sa fie îndreptată cu privire la viitor, adică pentru timpul când copilul va deveni major şi va avea a intra în toiul luptei pentru existenţă. Deci este greşită ideea acelora, care judeca viitorul după prezent, care cred că actualmente, când este căutare pentru ocupaţiuni, în comerţ şi birocraţie, adică aceasta stare va continua şi prin urmare preferă a îndruma pe copiii lor la şcolile de comerţ, la licee şi gimnazii.”

Şcoala avea secţiunile mecanică, lăcătuşerie, tinichigerie, electrotehnică, instalaţiuni de calorifere (din 1915), presupunea o ucenicie de 4 ani şi pregătea în medie 60 -80 de elevi. Școala a funcționat cu mici întreruperi până la desființarea ei în 1948. Numele străzii a rezistat chiar şi în perioada comunistă, probabil datorită sonorităţii proletare, ca și clădirea propriu zisă a școlii, care a fost tranformată într-o școală de tip grup școlar industrial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anca Tudorancea este cercetător în istorie la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România - Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi lector asociat la Centrul Goldstein Goren – Universitatea Bucureşti. Intrarea la conferință costă 7 lei, iar în preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu.