INCOGNITO EVZ. O zi din viaţa unui grevist de lux

INCOGNITO EVZ. O zi din viaţa unui grevist de lux

CA ÎN TABĂRĂ . Aleşii protestatari au uitat de îndatoriri, dar au grijă de drepturi:"Dom’le, doar n-am zis că facem greva foamei".

Parlamentarii protestatari au program de tabără în Bucureşti. Se trezesc de dimineaţă, ca într-o zi normală de lucru, şi iau micul dejun. Când încep şedinţele Parlamentului, în băncile Opoziţiei bate vântul. Parlamentarii protestari sunt la piscină sau la plimbare. ORA 8.30. În faţa blocului Centre Ville, unde sunt cazaţi demnitarii, e linişte. Tumultul de pe Calea Victoriei nu se aude.

Un bărbat cu fesul tras pe ochi şi o geacă verde de tercot aruncă cu grijă sare dintr-o găleată de plastic de parcă seamănă pământul. "Să nu alunece maşina lu’ domnu’ senator", spune omul forţând un zâmbet pe o faţă amorţită de somn. În parcare sunt şase Jeep-uri, curate de-ţi faci freza în ele. Unul dintre şoferii demnitarilor freacă de zor bordul maşinii pe ritmurile melodiei Hot, a Innei. "Să fie curat ca într-un laborator de farmacie. Îs aleşii românilor, dom’le", se răţoieşte şoferul şi trage portiera.

9.15. Parlamentarii ies, unul câte unul, din bloc şi se îndreaptă către locul unde se ia micul dejun. Sunt aşteptaţi la etajul restaurantului Le Bistro, la 1 minut de mers pe jos. Aproape toate cele aproximativ 10 mese cu scaune din piele albă sunt ocupate. Acoperişul e din sticlă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deputaţii şi senatorii se servesc din bufetul suedez de 5 stele: brânzeturi fine franţuzeşti, salată de vinete, roşii cherry, chifteluţe, chifle cu seminţe şi încă vreo 20 de specialităţi ale restaurantelor de lux. "Domnu’ deputat, aveţi acolo, am pus deja la masă", îl atenţionează ospătarul pe liberalul Relu Fenechiu. 10.00. Pesedistul Toni Greblă iese primul din local. La scurt timp pleacă colegul de partid Contantin Niţă, iar cinci minute mai târziu, senatorul PNL Lucia Varga hotărăşte să-l lase pe colegul Fenechiu singur la masă şi să plece.

Parlamentarii ies unul câte unul de la micul dejun şi se împart: Puterea la şedinţă, Opoziţia are program de voie.

ORA 13.15. În Plenul Camerei Deputaţilor, şedinţa de vot final era în toi. Puterea se chinuia să-şi asigure cvorumul pentru ca legile de pe ordinea de zi să fie votate. În balcoane, vreo 30 de deputaţi PSD, aflaţi în grevă, au renunţat la o plimbare în oraş pentru o partidă de caterincă. Intraţi în rolul de spectatori, aceştia i-au numărat de vreo zece ori pe colegii lor de la Putere. Aici a înotat Madonna!

După ce au scandat ca nişte şcolari în pauza mare, în final, a fost mare dezamăgire la balcoane. "Hai că le iese cvorumul! N-are rost! Hai să mergem la comisii", au plecat pesediştii dezamăgiţi.

DEVIZĂ

Sunt în grevă, nu votez, în piscină protestez!

14.00. În curtea interioară a Centre Ville se zăreşte un nor uriaş de aburi. Într-o piscină cu apă încălzită, înconjurată de zăpadă, la -3 grade Celsius se bălăcesc un bărbat şi o femeie. În piscina de vară de alături, în 2009 a înotat Madonna.

Somnul de frumuseţe

15.00. La Centre Ville, parlamentarii care au sărit şedinţele din plen, pentru că-s în grevă, fac somnul de frumuseţe. Toate perdelele sunt trase la ferestre. 16.15. Câţiva şoferi ai unor demnitari dau deşteptarea turând motoarele în parcare. 16.45. Pesediştii şi pe­neliştii iau Capitala în piept, ies la plimbare, la shopping, la întâlniri. 20.00. După o zi grea de grevă, vine ora cinei. La Centre Ville, deputaţii şi senatorii protestari dau stingerea pe la 22.30.

Programul de mâine e bătut în cuie şi seamănă cu cel de azi. BOIERIE LA CHIRIE

În apartamentul unui demnitar de provincie

În casa scării din blocul parlamentarilor, pe jos e mochetă cât să se afunde rama pantofului. E linişte deplină, nu se aud tocuri sau paşi. Apartamentele sunt mari, cu un living cât o garsonieră confort I şi o bucătărie cât un dormitor. În fiecare apartament sunt câte două televizoare LCD. O menajeră vine, din când în când, să facă ordine în cameră.

La câţiva paşi cum ieşi din scară, dai în Calea Victoriei. Pe colţ e un magazin cu produse de lux, câţiva metri mai încolo, altul. Parlamentarii care au timp berechet de cum­părături au noroc. Astăzi sunt reduceri: cămaşă - 1.237 de lei, pulover de caşmir - 2.500 de lei.

DORMITORUL. Mochetă de firmă, mobilier modern

Citiți și:

  • Varujan Vosganian justifică protestul parlamentar: Am făcut asta ca să salvăm democraţia
  • Traian Ungureanu: Crin Antonescu s-a născut în grevă şi va termina şomer
  • Lia Olguţa Vasilescu: Trebuia să facem greva parlamentară de mai mult timp
  • Nicolae Bănicioiu e în grevă parlamentară, dar testează bolizi de lux
  • EXCLUSIV EVZ. Lista rușinii: Parlamentari care fac grevă contra-cost. VEZI dacă parlamentarul din județul tău se află printre aceștia