PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Politica

O ZI ISTORICĂ.Transfer de putere la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis și-a început astăzi mandatul de președinte al României | FILMUL ZILEI

Autor: | | 233 Comentarii | 5635 Vizualizari
Traian Băsescu și-a încheiat, astăzi, mandatul de președinte după 10 ani. Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a depus jurământul în şedinţa solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor. Parlamentarii și invitații prezenți în sala de plen l-au aplaudat puternic. Klaus Iohannis a declarat, în discursul de învestitură, că va fi preşedintele tuturor românilor şi că este onorat de încrederea pe care românii i-au acordat-o. Noul președinte a mai spus că îşi doreşte ca la finalul mandatului său, România să fie spaţiul unei alte stări de spirit, al unui alt climat social, unde să fie prezente stabilitatea, aprecierea valorii şi calmul.

De la Parlament, Klaus Iohannis a plecat spre Palatul Cotroceni pentru ceremonia de predare-primire a mandatului. Regimentul de gardă i-a dat onorul noului preşedinte, în cadrul unei ceremonii militare. Ulterior, Iohannis a fost întâmpinat în holul Palatului Cotroceni de Traian Băsescu şi soţia acestuia, Maria. Înainte de plecare, pe Platoul Marinescu, s-a desfăşurat ceremonia militară cu prilejul încheierii mandatului lui Traian Băsescu.Un gest emoţionat l-a constituit momentul în care, după intonarea imului, Traian Băsescu s-a apropiat de drapelul naţional şi l-a sărutat, cu lacrimi în ochi.

Vă prezentăm filmul zilei de azi:

Ora 15.30. Preşedintele Klaus Iohannis a oferit  o recepţie privată cu ocazia învestirii în funcţie, la Palatul Cotroceni, evenimentul -la care printre invitaţi s-au aflat Andrei Pleşu, Victor Rebengiuc, Andrei Şerban, Simona Halep- fiind deschis cu imnul naţional interpretat de Valentin Astănculesei, tânărul care a cântat la pian imnul naţional, pe 1 Decembrie, în gara din Amsterdam.

Ora 13.25. Pe Platoul Marinescu, la Palatul Cotroceni, are loc ceremonia militară cu prilejul încheierii mandatului președintelui României. După ce a salutat Garda de onoare, Băsescu s-a apropiat de steagul ţinut de militari, pe care l-a sărutat. Înainte de a pleca, la fel de emoţionat, şi-a îmbrăţişat două dintre colaboratoarele apropiate, şefa protocolului, Delia Dinu şi Camelia Ilie, responsabila pentru relaţia cu presa.Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, au urcat apoi în maşină şi au plecat de la Palatul Cotroceni, la ieşire fiind întâmpinaţi de un grup de simpatizanţi, pe care i-a salutat. La ieşirea coloanei cu maşinile oficiale, simpatizanţii care îl aşteptau la poarta Palatului Cotroceni au scandat: "Super-Băse".

La poarta Palatului Cotroceni erau aproximativ 300 de simpatizanţi ai lui Traian Băsescu şi peste 100 de opozanţi ai fostului preşedinte.

Ora 13.23. Traian Băsescu și soția sa părăresc Palatul Cotroceni."Rămâneți cu bine", a spus Traian Băsescu. La poartă îl așteaptă sute de susținători.

Ora 13.17. Președintele Traian Băsescu îi transmite lui Klaus Iohannis Colanul de aur al Ordinului. Cele două cupluri prezidențiale ciocnesc un pahar de șampanie cu echipele de consilieri. Se fac poze.Traian Băsescu i-a oferit lui Carmen Iohannis un buchet de trandafiri albi, iar Klaus Iohannis unul roz Mariei Băsescu.

Ora 11.11. Traian Băsescu și soția sa, Maria i-au întâmpinat pe Klaus Iohannis și soția sa, Carmen în Palatul Cotroceni. Se intonează imnul național al României.

Ora 13.01. Sute de susținători ai președintelui Traian Băsescu se află în fața Palatului Cotroceni. Klaus Iohannis a ajuns împreună cu soția la Cotroceni. Are loc ceremonia militară cu prilejul învestirii în funcția de președinte al României a lui Klaus Iohannis.

Ora 12.40. Ședința de plen s-a încheiat. Klaus Iohannis a plecat spre Cotroceni.

Ora 12.15. Klaus Iohannis:

 • Domnule președinte al Senatului, domnule președinte al Camerei Deputaților, domnule Iliescu, Constantinescu, stimați membri ai Parlamentului, doamnelor și domnilor miniștri, stimați cetățeni
 • Stau aici în fața dvs astăzi conștient de miza acestui moment istoric
 • Voi fi președintele tuturor românilor. Sunt profund mișcat de dragostea de țară care a stat în spatele acestui vot
 • La 25 de ani de la căderea comunismului ați făcut încă o dată să câștige democrația
 • Le spun românilor clar: așteptările mari pot duce la rezultate mari
 • România lucrului bine făcut este angajamentul pe care mi l-am luat şi cu care pornesc pe acest drum.
 • Îmi propun ca la finalul mandatului meu România să fie la o altă stare de spirit.
  Există opţiuni. România trebuie să devină spaţiul în care exsita încrederea că fiecare îşi poate face treaba.
 • România nu poate să rămână țara proiectelor începute şi niociodată terminate. România nu poate să rămână țara aşteptărilor mari și a  rezultatelor mici.
 • Primul proces în acest proces este recosntrucția instituțiilor politice. Anul 2015 trebuie să fie dedicat reformării acestora
 • Mă bucur să constat că există deschidere pentru revizuirea Constituției, schimbarea legislației electorale, votul prin corespondențpă, schimbarea legislației partidelor politice
 • Înțeleg rațiunile politice, mecanismele din interiorul partidelor dar vă rog pe cei din partide să înțelegeți că nu mai putem lua decizii conjucturale
 • Sper că avem cu toții înțelepciunea că nu vom repeta greșeli din trecut
 • Este nevoie de înțelegerea clară la nivelul clasei politice a unui princpiu: nu există altă cale pentru România decât eliberarea de corupție.
 • Al doilea capitol esențial pe care îl avem de reconstruit este al marilor sisteme publice
 • România va fi o țară în care politicienii respectă cetățenii, o țară care știe ce vrea și încotro se îndreaptă.
 • Educaţia şi sănătatea sunt primele care suferă urmările crizelor economice. Cum construim un sistem de educaţie competitiv, cum arată un sistem de sănătate utile, cum răspundem la problema demografică, cum rezolvăm problema pensiilor.
 • Acestea sunt temele pe care trebuie să le rezolvăm. În scurt timp voi chema partidele la negocieri pentru a decide ce obiective de ţară ne asumăm la aceste capitole, un sistem de lucru comun şi un calendar pentru ducerea la îndeplinire.
 • În ceea ce privește calitatea noastră de membru NATO - trebuie să asigurăm și rolul de furnizor de securiatate.Vă propun să avem un consens pe această temă. Dacă e nevoie, voi merge și voi discuta cu partenerii noștri europeni 
 • În primele 6 luni de mandat voi prezenta o strategie a României în domeniul apărării.Salutăm cu toţii alegerile din R. Moldova, un rezultat care însă ne obligă că în următorii ani să fim cei mai buni susţinători ai fratelor noştri din R. Moldova pentru că obiectivele lor occidentale să se împlinească.
 • Stimați invitați, cu toții ne dorim o transformare profundă a societății în care trăim
 • Îmi doresc o Românie scoasă din sfera senzaționalului devenită cotidian
 • Suntem o singură naţiune cu valori, obiective, o naţiune de cetăţeni care ştie ce vrea în Europa, în lume şi mai ales care ştie ce vrea pentru sine. Este o onoare pentru mine să fiu preşedintele acestei naţiuni.
 • Vreau ca peste 5 ani să se poată spune că România este țara care a uimit lumea prin transformarea ei

 

Ora 12.13. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, i-a dat binecuvântarea preşedintelui României, Klaus Iohannis, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, la ceremonia de învestire în funcţie.

Ora 12.08. Klaus Iohannis a depus jurământul în fața Camerei Deputaților și Senatului. La final a fost aplaudat puternic. Noul președinte al României a dat apoi mâna cu președinții celor două Camere, Valeriu Zgonea și Călin Popescu Tăriceanu.

Ora 12.05. Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, citește hotărârea privind validarea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte. Klaus Iohannis este așezat în spatele acestuia, pe un scaun adus special.

Ora 12.01. Klaus Iohannis a intrat în sala de plen. Sala îl aplaudă în picioare.

Valeriu Zgonea: "Dați-mi voie să-l prezint pe președintele ales al României, domnul Klaus Iohannis". Se intonează imnul României.

UPDATE. 12.00. Președintele ales Klaus Iohannis se îndreaptă spre sala de plen. Dintr-un moment în altul trebuie să înceapă ședința. Soția sa, Carmen Iohannis s-a așezat în logă lângă noul președinte al PNL, Alina Gorghiu.

Ora 11.40. Președintele ales, Klaus Iohannis, a ajuns la Parlament împreună cu soția sa, Carmen. Cei doi au fost întâmpinați de președinții celor două Camere, Valeriu Zgonea și Călin Popescu Tăriceanu. Patriarhul Daniel și foștii președinți ai României, Ion Iliescu și Emil Constantinescu, au ajuns și ei la Parlament. Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean dar și fostul președinte PNL, Crin Antonescu, sunt prezenți și ei. Un reprezentat al Bisericii Catolice participă la ședință, acesta fiind așezat lângă Patriarh. Pentru că nu au avut loc toți în sala de plen, o parte dintre parlamentari stau în loje, alături de invitații lui Klaus Iohannis. Premierul Victor Ponta a intrat și el în sala de plen.

Ora 11.35. La Parlament au început să sosească aleșii și invitații. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, și președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu au fost printre primii care au ajuns. Liviu Dragnea a intrat direct în biroul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. Au venit, de asemenea, președintele ÎCCJ, Livia Stanciu și directorul SRI, George Maior.

La ora 13.00 pe Platoul Marinescu la Palatul Cotroceni  va avea loc ceremonia militară cu prilejul învestirii în funcția de președinte al României a lui Klaus Iohannis.

Apoi, la ora 13.10 în Sala Unirii din Palatul Cotroceni, Traian Băsescu îi va preda lui Klaus Iohannis colanul.

La ora 13.20 pe Platoul Marinescu la Palatul Cotroceni va fi ceremonia militară cu prilejul încheierii mandatului președintelui României Traian Băsescu.

Președintele Traian Băsescu a susținut, aseară, la Palatul Cotroceni ultima conferință de presă. După ce a răspuns la întrebări, președintele a dat autografe și s-a fotografiat cu jurnaliștii care au participat la ultima sa conferință de presă.

"Le mulțumesc românilor pentru că mi-au făcut onoarea de a le fi președinte zece ani. Nu voi uita pana la sfarșitul vieţii nici eu,  nici soția mea, nici familia mea, este o onoare pentru care mă simt dator să continui la atingerea obiectivelor pe care românii le au", a declarat, aseară, Traian Băsescu.


Tag-uri: traian basescu, klaus iohannis, cotroceni, parlament, juramant, ceremonial militar
În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O ZI ISTORICĂ.Transfer de putere la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis și-a început astăzi mandatul de președinte al României | FILMUL ZILEI.
SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

Libertatea

RTV

WOWbiz

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
 • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
 • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITEŞTE Şi