Obama a umplut Iranul de bani care pot FINANȚA acțiuni teroriste

Obama a umplut Iranul de bani care pot FINANȚA acțiuni teroriste

Administrația Obama a virat miercuri Teheranului 490 de milioane de dolari bani gheață, iar până în iunie, când este programată o nouă rundă de negocieri asupra programului nuclear iranian, suma totală vărsată de Statele Unite se va ridica la 11,9 miliarde de dolari.

Plata de miercuri, a treia tranșă de 490 de milioane de dolari din 10 decembrie, face parte din eșalonarea stabilită de administrația Obama în luna noiembrie, atunci când s-a stabilit prelungirea negocierilor.

Până pe 22 iunie 2015, când este programată finalizarea negocierilor, Iranul va primi un total de 4,9 miliarde de dolari, în zece tranșe.

Regimul ayatollahului Khamenei a mai primit 4,2 miliarde de dolari, în tranșe similare, ca urmare a acordului interimar din 2013, iar anul trecut a încasat încă 2,8 miliarde.

Ne puteți urmări și pe Google News

În total, administrația Obama va fi plătit până pe 22 iunie Iranului, pentru ca acesta să nu se ridice de la masa negocierilor, fabuloasa sumă de 11,9 miliarde de dolari bani gheață, potrivit declarațiilor unui oficial al Departamentului de Stat.

Toate aceste plăți au fost făcute fără nici un fel de asigurări privind utilizarea banilor: multe voci s-au arătat îngrijorate că Iranul le folosește inclusiv pentru finanțarea unor mișcări teroriste în lume, printre care s-ar număra Hamas sau Hezbollah, scrie site-ul de intelligence Washington Free Beacon.

O serie de congressmeni republicani au încercat anul trecut să oprească plățile către Teheran până ce Casa Albă nu primește asigurări consistente că banii nu sunt folosiți pentru finanțarea terorismului.

Senatorul Mark Kirk a comentat:

„Între noiembrie 2014 și iunie 2015, acordul interimar va permite Iranului să pună mâna pe 4,9 miliarde de dolari cash. Cu acești bani, Iranul poate finanța Hezbollah vreme de 50 de ani.”

În timpul negocierilor cu Statele Unite, Iranul și-a continuat nestingherit programul de îmbogățire a uraniului, într-o cantitate pe care congressmanul democrat Brad Sherman a estimat-o la „cât este nevoie pentru o bombă”.

Iranul și-a dezvoltat în paralel și programul de îmbogățire a plutoniului, o altă tehnologie ce face posibilă fabricarea armelor nucleare.

Președintele Hassan Rouhani a anunțat săptămâna trecută că țara sa va construi două noi reactoare nucleare cu sprijinul Rusiei. În aceste zile, ministrul rus al Apărării se află la Teheran pentru convorbiri cu liderii iranieni, inclusiv cu ayatollahul Khamenei.