Obama – Erdogan – Putin: Două fotografii SENZAŢIONALE care arată cum s-a schimbat ORDINEA MONDIALĂ într-un an de zile

Obama – Erdogan – Putin: Două fotografii SENZAŢIONALE care arată cum s-a schimbat ORDINEA MONDIALĂ într-un an de zile

Barack Obama a păşit cu stângul în China, la summit-ul G20, după incidentul penibil de la aterizarea în Hangzhou, unde preşedintele cele mai mari puteri din lume a fost nevoit să coboare din Air Force One printr-o ieşire de urgenţă, pentru că gazdele nu i-au adus scară. Avea să fie doar începutul.

Cele două zile ale summit-ului G20 au demonstrat o excepţională bună înţelegere şi veselie între fostul său „prieten” turc, preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi actualul său „rival”, preşedintele rus Vladimir Putin.

La întâlnirea de la Hangzhou s-au discutat multe şi s-au obţinut puţine realizări oficiale. Marea miză a summit-ului par să fi fost întâlnirile bilaterale ale liderilor. Acestea au subliniat uriaşele schimbări petrecute în numai un an de zile în Ordinea Mondială şi felul în care s-au reorientat alianţele geo-strategice.

Dacă „o imagine face cât o mie de cuvinte”, două imagini, surprinse la un an distanţă, demonstrează cum a evoluat „triunghiul” politic Obama – Erdogan – Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nour Samaha, un jurnalist specializat în problemele Orientului Mijlociu, a postat pe Twitter două fotografii. În prima, făcută la summit-ul G20 de la Hangzhou, Obama poate fi văzut lungindu-şi gâtul pentru a se uita Erdogan, care pare a primi docil o lecţie de la Putin.

Când Obama şi Erdogan s-au întâlnit anul trecut, la summit-ul G20 din Antalya, ambii se situau de acceaşi parte a baricadei, străduindu-se să-l răstoarne de la putere pe Bashar Al-Assad în Siria, să lupte împotriva ISIS şi să ţină Rusia departe de Orientul Mijlociu.

Căldura din relaţia Erdogan – Obama era evidentă, iar Putin era cel care se uita lung la cei doi.

În acest an dintre cele două summit-uri s-au întâmplat multe: Putin a lansat ofensiva în Siria, Erdogan şi Putin s-au certat doar pentru a se împăca mai cu foc, în Turcia a avut loc un pretins puci, de care a fost învinuit un fost prieten al lui Erdogan, clericul Fethullah Gülen, aflat acum în exil în Statele Unite, şi căruia Ankara îi cere imperios extrădarea, acuzând Washingtonul că îi sprijină pe complotişti, iar Turcia a invadat Siria, însă pentru a se răfui cu kurzii şi părând să accepte rămânerea la putere a lui Assad, aşa cum doreşte Moscova.