Obama legalizează exploatarea PRIVATĂ a spațiului COSMIC

Obama legalizează exploatarea PRIVATĂ a spațiului COSMIC

O lege nouă îi autorizează pe americani să exploateze zăcămintele aflate pe asteroizi. O ruptură netă față de filosofia că planetele și cosmosul aparțin întregii umanități.

După ce atâția și-au manifestat dorința de a achiziționa parcele pe Lună, găsind șiescroci care să le ia banii, de acum americanii pot pune stăpânire cu acte în regulă ai asteroizilor, scrie Market Business News.

Nu este vorba de a poseda propriul corp astral, ci de a dobândi dreptul asupra tuturor resurselor exploatabile ale acestuia. Legea, numită Competitiveness Act (HR 2262), a fost semnată de Barack Obama la mijlocul lunii noiembrie, bulversând consensul Tratatului Spațiului din 1967, ratificat de marile puteri mondiale, care făcea din cosmos o proprietate universală.

Washingtonul a sfidat așadar acel gentleman’s agreement de acum jumătate de secol și s-au debarasat de „reglementările inutile”, pentru a face pe placul lobby-urilor și întreprinderilor specializate, cum ar fi Planetary Resources.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cofondatorul și copreședintele acesteia, Eric Anderson, a declarat, citat de Market Business News:

„Aceasta prima recunoaștere importantă a drepturilor de proprietate din istorie. Acest proiect de lege stabilește același cadru legal care a creat marile economii din istorie și încurajează dezvoltarea durabilă a spațiului.”

Senatorul de Florida Marco Rubio, candidat în alegerile primare republicane pentru Casa Albă, a pledat și el pentru adoptarea legii:

„Peste tot în economia noastră, trebuie să eliminăm reglementările inutile, care costă prea mult și să facilităm crearea de locuri de muncă pentru inovatorii americani (...) Acest proiect de lege este o victorie importantă pentru întreaga comunitate spațială.”

Numeroși experți apreciază că această lege ar putea fi la originea unei veritabile revoluții economice și a unei piețe de mai multe miliarde de dolari.

Într-adevăr, geologii estimează că asteroizii adăpostesc minerale prețioase și în cantități mult mai consistente decât pe Pământ.