OBAMA și MERKEL, de aceeași părere: Poporul UCRAINEI are dreptul de a se exprima pașnic și de a-și DECIDE viitorul

OBAMA și MERKEL, de aceeași părere: Poporul UCRAINEI are dreptul de a se exprima pașnic și de a-și DECIDE viitorul

Preşedintele american Barack Obama a afirmat, aseară, în discursul său cu privire la Starea Uniunii, că poporul Ucrainei ar trebui să fie în măsură să decidă viitorul ţării sale, scena unei ample mişcări de contestare proeuropeană.

UPDATE ora 15.00: Cancelarul german Angela Merkel a declarat, azi, că persoanele care manifestează alături de opoziţia din Ucraina apără valori europene şi trebuie „ascultate”.

„Multe persoane au arătat, prin manifestaţiile lor curajoase, în urma summitului european al Parteneriatului Estic la sfârşitul lui noiembrie de la Vilnius, că nu vor să întoarcă spatele Uniunii Europene. Din contră, se luptă pentru aceleaşi valori europene pe care şi noi le preţuim în cadrul UE şi trebuie ascultate”, a declarat ea, într-un discurs pe teme de politică generală rostit în faţa deputaţilor din Bundestag, scrie AFP, citată de Agerpres.

„Datorită presiunii manifestanţilor, negocieri serioase şi transparente între guvern şi opoziţie cu privire la reformele politice necesare au devenit posibile”, a adăugat Merkel. Guvernul german, mai ales prin intermediul misiunii diplomatice de la Kiev, „sprijină prin toate mijloacele disponibile toate eforturile în vederea unei rezolvări paşnice a crizei şi solicitările justificate ale opoziţiei”, a conchis cancelarul. Obama: SUA sprijină protestele pașnice în Ucraina „În Ucraina, apărăm principiul potrivit căruia poporul are dreptul de a se exprima în mod liber şi paşnic şi trebuie să aibă un cuvânt de spus în privinţa viitorului ţării”, a declarat Obama în faţa Congresului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Statele Unite vor sprijini poporul ucrainean în dorinţa sa de a protesta paşnic”, a reiterat şeful Administraţiei de la Washington, citat de Ria Novosti.

Opoziţia ucraineană este mobilizată de peste două luni, în urma refuzului preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna Acordul de asociere la UE, în schimbul unei apropieri de Moscova.

Mişcarea de protest s-a radicalizat brusc, săptămâna trecută, dând naştere unor acţiuni de gherilă urbană în care au murit trei manifestanţi la Kiev, scrie AFP, preluată de Agerpres. În prezent, manifestațiile de protest s-au extins practic pe teritoriul întregii ţări.

Puţin mai devreme, tot ieri, într-o convorbire telefonică, vicepreşedintele american Joe Biden a cerut, din nou, preşedintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, „să lucreze cu opoziţia, pentru a ajunge la un compromis crucial în scopul găsirii unei soluţii paşnice” la criza ce afectează Ucraina.