Obama-Putin la ONU: Liderul rus a încercat să ocupe centrul scenei

Obama-Putin la ONU: Liderul rus a încercat să ocupe centrul scenei

După ce a fost izolat de Occident și a trecut printr-o criză economică dramatică, Țarul de la Kremlin a reușit să revină în jocul mondial. El a știut să obțină profit maxim de pe urma valului de imigranți și a războiului din Siria

După zece ani de absență, Vladimir Putin a revenit ieri în fața Adunării Generale a ONU. Discursul său, duelul la microfon cu rivalul Obama, dar mai ales întâlnirea celor doi au reprezentat cluul zilei. Putin a venit la New York după trei luni de intense eforturi pentru găsirea unei soluții politice în Siria, care să-l includă și pe actualul președinte de la Damasc, Bashar Al-Assad.

Liderul rus a lansat ideea unei mari coaliții militare, bazată în parte pe armata siriană a lui Assad, pentru a-i combate pe extremiștii din zonă. În paralel, Assad ar trebui să înceapă negocieri cu „forțele moderate” pentru un guvern mixt și lansarea de reforme democratice.

Diplomația forței

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia a profitat de paralizia Statelor Unite și a Occidentului în zonă și a preluat inițiativa militară: ea a creat o mare concentrare de trupe și echipament militar în zona porturilor Latakia și Tartus. Între sfârșitul lui august și începutul lui septembrie Moscova a desfășurat 28 de avioane de luptă, 14 elicoptere, tancuri și blindate, cărora li se adaugă mai multe sute de militari.

Astfel, Putin a devenit un actor de neocolit în tentativa de a găsi o soluție pentru Siria și pentru combaterea ISIS. În zilele dinaintea Adunării Generale a ONU, Putin și-a intensificat și mai mult activitatea diplomatică. Cu regele saudit Salman a vorbit la telefon cu doar câteva ore înainte de a pleca spre New York. Cu președintele Turciei, Erdogan, și cu președintele autorității palestiniene, Mahmud Abbas, cu trei zile înainte. La începutul săptămânii trecute, Putin îl primise în Rusia pe premierul israelian Netanyahu.

Valul de imigranți abătut asupra Europei a jucat și el în favoarea liderului rus, forțând statele occidentale să accepte o soluție care să pună capăt războiului din Siria și să oprească ISIS.

Faptul împlinit

Pe măsură ce concentrarea militară rusă din Siria creștea, liderii occidentali se răzgândeau unul câte unul și acceptau ideea unei tranziții cu Assad la pupitru. Inclusiv Obama. De altfel, trupele ruse de la bazele din Siria colaborează deja cu coaliția internațională condusă de SUA și cu Israelul, pentru a preveni ciocnirile accidentale. Astfel, Putin i-a pus lui Obama pe masă realitatea din teren.