Occidentul vrea să îl lase pe Putin fără Cupa Mondială

Occidentul vrea să îl lase pe Putin fără Cupa Mondială

Politicienii occidentali amenință să îi ia lui Vladimir Putin șansa unui spectacol propagandistic uriaș - campionatul mondial de fotbal din 2018

Occidentul a deschis un nou front de luptă împotriva Rusiei, frustrat că valul de sancțiuni adoptate până acum nu au reușit să schimbe strategia Moscovei în estul Ucrainei. În condițiile în care măsurile punitive care să lovească în economia rusă sunt, în acest moment, puțin probabile din cauza relațiilor comerciale strânse pe care multe țări europene le au cu Rusia, tot mai mulți politicieni occidentali cer acum anularea deciziei ca Rusia să găzduiască Cupa Mondială la Fotbal în 2018.

Cele mai ferme apeluri vin, culmea, din partea politicienilor germani. „Dacă Putin nu cooperează în mod activ pentru elucidarea împrejurărilor în care a avut loc tragedia aviatică (doborârarea avionului de linie al companiei Malaysia Airlines, joia trecută, n.r.), atunci Cupa Mondială la Fotbal din 2018 este de neconceput”, a declarat Peter Beuth, membru al formațiunii creștindemocrate (CDU) condusă de cancelarul Angela Merkel și ministru de Interne al landului Hessa.

Nemții, cei mai vehemenți

Ne puteți urmări și pe Google News

Michael Fuchs, coleg de partid, a lansat un apel similar. „FIFA ar trebui să se gândească serios dacă Moscova este o gazdă potrivită în cazul în care nu poate garanta nici măcar tranzitul aerian”, a subliniat acesta, sugerând că Germania sau alte țări vest-europene ar putea foarte ușor înlocui Rusia în cazul în care pierde dreptul de a organiza campionatul mondial. Poziția politicienilor CDU este împărtășită și de colegii din CSU, partidul conservator bavarez aliat cu formațiunea Angelei Merkel. Retragerea dreptului de organizare nu ar trebui să fie un tabu, a declarat Stephan Mayer, membru al CSU.

În istoria Cupei Mondiale, a fost un singur caz când FIFA a retras dreptul de organizare a acestui campionat, decizie care a vizat competiția din 1986 ce trebuia să fie găzduită de Columbia, repartizată apoi Mexicului. Măsura a fost atunci motivată strict de incapacitatea tehnică a Columbiei de a găzdui campionatul și nu de aspecte politice.

Gloria lui Putin

Analiștii susțin că, în cazul în care FIFA ar retrage dreptul Rusiei de a organiza Cupa Mondială din 2018, măsura ar fi o lovitură dură de imagine dată președintelui rus Vladimir Putin. După Olimpiada de la Soci din iarna trecută, un campionat mondial de fotbal ar fi un prilej mult mai bun pentru liderul de la Kremlin de a pune în scenă un spectacol propagandistic prin care să arate lumii și, mai ales, propriilor cetățeni, grandoarea Rusiei moderne. „Putin crede că organizarea unei Cupe Mondiale în Rusia poate fi vândută populației ca pe o susținere arătată de Occident președinției sale”, se arată într-un editorial pe această temă publicat de site-ul american Daily Beast.

FIFA nu a avut până acum nicio reacție. Ziarul american Washington Post scrie însă că federația, măcinată până acum de scandaluri de corupție, ar trebui să dea dovadă, în final, de moralitate și să retragă astfel dreptul Rusiei de a găzdui Cupa Mondială. Federația de Fotbal din Olanda, țara care a piedut 193 de cetățeni în tragedia aviatică din estul Ucrainei, a cerut ca discuția pe tema Cupei Mondiale din 2018 să fie reluată după finalizarea anchetei.

Rușii emigrează în număr tot mai mare

În Rusia, confruntați cu politici tot mai restrictive, rușii aleg drumul străinătății. Astfel, în ultimii doi ani, scrie Reuters, numărul rușilor care au emigrat este de cinci ori mai mare decât cel din perioada 2010-2011, când Vladimir Putin era încă premier. Potrivit institului național de statistică de la Moscova, peste 186.000 de ruși au emigrat în 2013 iar alți peste 122.000 în 2012. Prin comparație, în 2010 aproape 34.000 de ruși au părăsit țara iar în 2011 numărul lor a crescut la aproape 37.000, potrivit sursei citate. Un sondaj recent al Institului Levada mai arată că 22 la sută din ruși vor să plece din țară, față de doar 13 la sută în 2009. Sociologii ruși atrag însă atenția că cifrele reale sunt mult mai mari și că cei care pleacă sunt specialiști de care economia rusă are tot mai multă nevoie pentru a depăși dependența de exporturile de hidrocarburi.