Oficial DIICOT: Oamenii de afaceri Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, martori în dosarul BLACK CUBE

Oficial DIICOT: Oamenii de afaceri Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, martori în dosarul BLACK CUBE

Oamenii de afaceri Dinu Pescariu şi Claudiu Florică au fost audiaţi în calitate de martori la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în dosarul "Black Cube", a confirmat pentru EVZ purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mihaela Porime.

Potrivit unor surse judiciare, audierea lui Dinu Pescariu și Claudiu Florică a avut loc în urmă cu două luni. Numele acestora apar în dosarul Microsoft, instrumentat de procurorii DNA.

Aceleaşi surse afirmă că Dinu Pescariu şi Claudiu Florică se aflau pe lista celor doi israelieni care au încercat să o intimideze pe Laura Codruţa Kovesi, alături de numele prefectului Capitalei, Paul Petrovan.

Doi angajaţi ai firmei israeliene Black Cube - Ron Weiner şi David Geclowicz - sunt cercetaţi de DIICOT, în arest la domiciliu, pentru hărţuirea Laurei Codruţa Kovesi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un al treilea angajat al Black Cube, Yossi Barkshtein, a reuşit să fugă din ţară chiar în momentul în care cei doi au fost reţinuţi. Procurorii DIICOT cer arestarea lui în lipsă, dar procedura citării lui în Israel este anevoioasă, astfel că procesul a fost amânat succesiv pe rolul Trinunalului Bucureşti, următorul termen fiind fixat pe data de 8 august.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime, încă nu s-a întors dovada de citare în Israel pentru al treilea angajat al Black Cube, astfel că procesul va fi amânat, cel mai probabil, din nou. 

"Pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv (Israel), cât şi în Londra (UK), împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weiner Ron şi Geclowicz David, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept al conţinutului acestora", susţin procurorii DIICOT.

În cadrul grupării astfel constituite, Ron Weiner şi David Geclowicz aveau roluri şi sarcini precis trasate. Astfel, Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de email, în timp ce, în prealabil, David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul Laurei Kovesi şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.

DIICOT mai arată că, în continuarea demersului, Ron Weiner, introducând fără drept credenţialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat şi fără drept (fără autorizarea/ consimţământul deţinătorilor şi utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (ID-uri şi parolele de autentificare), căsuţele de email (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor) a trei persoane.

"După ce în prealabil autorul a accesat respectivele conturi online şi a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunoştinţă de informaţiile şi corespondenţa privată stocate în cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat şi le-a transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic, producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate", mai spun procurorii.